ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ !

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ !

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

«Κρατάνε ακόμη τα πόδια μου!»

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς ανοίγει την καρδιά του στοgazzetta.gr και μιλάει για τη νίκη στο ΟΑΚΑ, τη συνύπαρξη με Σπανούλη και Τεόντοσιτς, την πίεση του συμβολαίου του και στέλνει μήνυμα παραμονής στον Ολυμπιακό.
«Κρατάνε ακόμη τα πόδια μου!»


Σε όλη τη διάρκεια του ντέρμπι, η απόδοσή του δεν χαρακτηρίστηκε από σταθερότητα. Ο 33χρονος διεθνής point-guard υπέπεσε σε τρεις “φτηνές” λάθος πάσες σε αιφνιδιασμούς, αστόχησε σε τέσσερα σχεδόν “ελεύθερα” τρίποντα και τις δύο φορές που αποσύρθηκε στον πάγκο, δέχθηκε έντονες παρατηρήσεις από τον Ντούσαν Ίβκοβιτς για τις επιλογές του. Παρ' όλα αυτά, όταν η μπάλα έκαιγε κι ενώ λίγο νωρίτερα είχε δεχθεί μία φωτοβολίδα στον αγκώνα, ο Θοδωρής Παπαλουκάς ήταν ο άνθρωπος που έδωσε στον Ολυμπιακό την καθοριστική ώθηση για το πρώτο “διπλό” στο ΟΑΚΑ μετά από 4 χρόνια και την χαριστική βολή στον Παναθηναϊκό. 

Με δικό του “drive” και λέϊ-απ με το αριστερό χέρι μπροστά στον Φώτση, ο αρχηγός του Ολυμπιακού “έγραψε” το 58-60, δυόμιση λεπτά πριν από τέλος, ενώ 1'18” πριν τη λήξη, με δύσκολο καλάθι κι ανάποδο λέϊ-απ, σφράγισε την πρώτη εκτός έδρας νίκη των “ερυθρολεύκων” επί του Παναθηναϊκού, μετά από 13 χρόνια. Λίγη ώρα αργότερα, έχοντας ολοκληρώσει τις δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου, μίλησε στο gazzetta.gr για τα συναισθήματά του μετά το πρώτο κερδισμένο εφετινό στοίχημα απέναντι στον “αιώνιο” αντίπαλο. 
- Πως είναι να φεύγεις για πρώτη φορά – από το 2008 οπότε και επέστρεψες στον Ολυμπιακό – νικητής από το κλειστό του ΟΑΚΑ, απ' όπου συνήθως έφευγες με κατεβασμένο το κεφάλι και κάποιες φορές με ταπεινωτικές ήττες;  
«Δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση από το να κερδίζεις ένα ντέρμπι και μάλιστα εκτός έδρας, ωστόσο, επειδή ήταν απλά ένα παιχνίδι κανονικής περιόδου, το οποίο δεν έκρινε κάποιον τίτλο, προτιμούμε να κρατάμε χαμηλούς τόνους... Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα και πανηγυρίζει έντονα μόνο τις νίκες που χαρίζουν “κούπες”! Σίγουρα αυτό το αποτέλεσμα μας δίνει προβάδισμα για τη συνέχεια, αλλά ακόμη πολύ νωρίς για χαρές και πανηγύρια...» 
- Τι διαφορετικό είχε – σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές – η προετοιμασία σας για το ντέρμπι, όχι μόνο σε τεχνικό αλλά και πνευματικό επίπεδο;  
«Και τις άλλες χρονιές πηγαίναμε προετοιμασμένοι, απλά η διαφορά σε σχέση με το εφετινό παιχνίδι είχε να κάνει κυρίως με την ηρεμία με την οποία αντιμετωπίσαμε αυτή την πρόκληση, από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στο παρκέ... Δεν πανικοβληθήκαμε όπως στο παρελθόν, μείναμε συγκεντρωμένοι και πιστοί στο πλάνο μας και στο τέλος δικαιωθήκαμε... Σας ξαναλέω όμως, ότι ήταν απλά μία νίκη πρωταθλήματος και δεν πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς για την εφετινή σεζόν... Το ταμείο γίνεται στο τέλος...» 
- Αυτή η ηρεμία και η πίστη που ανέφερες, έχουν να κάνουν και με την παρουσία στον πάγκο σας, μίας προσωπικότητας όπως ο Ντούσαν Ίβκοβιτς; 
«Αυτό είναι σίγουρο! Νομίζω ότι ο coach διαχειρίστηκε με άψογο τρόπο το παιχνίδι μας και η ομάδα έπαιξε όπως έπρεπε να παίξει...» 
- Κατά την άποψή σου, ότι ο Ολυμπιακός αποδυνάμωσε τον Παναθηναϊκό με την “αρπαγή” του Σπανούλη;  
«Τα πράγματα είναι απλά... Τον Βασίλη είναι πολύ καλύτερο να τον έχεις συμπαίκτη παρά αντίπαλο. Η προσθήκη του ενίσχυσε την ομάδα σε όλες τις γραμμές και είναι δεδομένο ότι η μεταγραφή του ανέβασε επίπεδο τον Ολυμπιακό.»  
- Πως έζησες την προετοιμασία του για αυτό το ιδιαίτερο ντέρμπι; Φοβήθηκες καθόλου ότι θα λυγίσει από την πίεση των αποδοκιμασιών από την κερκίδα;  
«Πέρα από μεγάλος παίκτης, ο Βασίλης είναι ένας εξαιρετικός χαρακτήρας και ένα – πνευματικά – πολύ δυνατό παιδί. Σαφώς και επηρεάστηκε από την ατμόσφαιρα, άλλωστε θα ήταν περίεργο να συμβεί το αντίθετο... Ήταν πολλά χρόνια στον Παναθηναϊκό, είχε ζήσει μεγάλες στιγμές και είχε κατακτήσει τίτλους και μόνο και μόνο το να επιστρέφει κανείς σε ένα γνώριμο γήπεδο και να πρέπει να κάνει ζέσταμα στην αντίθετη μπασκέτα, είναι δύσκολο... Παρ' όλα αυτά, νομίζω ότι ο Βασίλης διαχειρίστηκε αυτή την πίεση με τον καλύτερο τρόπο... Είναι πολύ έξυπνος, τόσο σαν άνθρωπος όσο και σαν παίκτης και κατάλαβε αμέσως τι έπρεπε να κάνει για να φύγει νικητής. Έβλε πάνω απ' όλα την ομάδα και έστω κι αν ήταν άστοχος, ήταν πολύ αποτελεσματικός δημιουργικά και μας βοήθησε πολύ...» 
- Εσύ, παρ' ότι στη διάρκεια του αγώνα δεν είχες σταθερή απόδοση, υπέπεσες σε λάθη και κάποιες φορές “τα άκουσες” από τον προπονητή σου, κατόρθωσες με δύο προσωπικές ενέργειες στο τέλος, να “καθαρίσεις” το παιχνίδι... Πως μπόρεσες να διατηρήσεις τη συγκέντρωσή σου;  
«Ξέρω πολύ καλά τον coach και γνωρίζω ότι δεν έχει ποτέ πρόθεση να σε προσβάλει, αντιθέτως κάνει ό,τι περνάει από το χέρι για να σε επαναφέρει και να σε βοηθήσει να ανακτήσεις ρυθμό... Έχω συνηθίσει πολύ να παίζω μαζί του και δεν έχω κανένα πρόβλημα με τις φωνές του, επειδή όταν φωνάζει σχεδόν πάντα έχει τους λόγους του... Χαίρομαι πολύ που μ' εμπιστεύτηκε και μου έδωσε την ευκαιρία να βοηθήσω την ομάδα... Το σημαντικό είναι ότι κερδίσαμε... Το ότι έπαιξα καλά, σίγουρα θα με βοηθήσει να βελτιώσω την ψυχολογία μου για τη δύσκολη συνέχεια...» 
- Ο τρόπος με τον οποίο “τελείωσες” το ματς και η σημαντική συμβολή σου στη νίκη, σε βοηθάει να αποτινάξεις λίγο από πάνω σου την πίεση της πιο ακριβοπληρωμένης μεταγραφής του Ολυμπιακού... Αισθάνεσαι λιγάκι αδικημένος επειδή κρίνεσαι πολύ πιο αυστηρά από τον οποιοδήποτε συμπαίκτη σου, μόνο και μόνο λόγω των υψηλότατων απολαβών σου;  
«Όταν κάνεις πρωταθλητισμό πρέπει να είσαι σε θέση να αντέξεις την οποιαδήποτε πίεση... Γι' αυτό υπογράφεις μεγάλα συμβόλαια, επειδή στο παρελθόν έχεις αποδείξει ότι μπορείς να λειτουργήσεις ως ηγέτης και να ανταποκριθείς σε όλες τις δυσκολίες, μέσα κι έξω από το γήπεδο... Στον αθλητισμό, βέβαια, αλλά και στη ζωή γενικότερα, συμβόλαιο με την επιτυχία δε γίνεται να υπογράψει κανείς... Καλώς ή κακώς, όλοι κρινόμαστε από τα αποτελέσματα. Για μένα δεν έχει αξία να βάζω 20 πόντους και να χάνουμε... Προτιμώ να κερδίζουμε και να προσθέτω απλά το δικό μου λιθαράκι. Προσωπικά δε νομίζω ότι έκανα κάποιο εξαιρετικό παιχνίδι... Όμως, το ότι βοήθησα την ομάδα σε κρίσιμες στιγμές με γεμίζει ικανοποίηση και κουράγιο για τη συνέχεια...» 
- Μία επιτυχημένη χρονιά με τον Ολυμπιακό, μπορεί να σε κάνει να αλλάξεις άποψη και να μην εγκαταλείψεις την ενεργό δράση; 
«Μα, δεν έχω πει ποτέ ότι θα σταματήσω το μπάσκετ! Στην εφετινή παρουσίαση του πρωταθλήματος, είχα πει ότι ίσως να είναι η τελευταία φορά που θα βρισκόμουν σε αυτή τη θέση, ως αρχηγός του Ολυμπιακού. Κανείς δεν ξέρει πως τα φέρνει η ζωή... Σωματικά αισθάνομαι καλά, δουλεύω σκληρά στην προπόνηση και θα δούμε πως θα τελειώσει η σεζόν. Διάθεση έχω, απλά η ψυχολογία των αθλητών κρίνεται τις περισσότερες φορές από το αποτέλεσμα κι επειδή εγώ έχω μάθει να κερδίζω, αν καταφέρουμε να επιστρέψουμε στους τίτλους, φυσικά και θα ήθελα να συνεχίσω. Η επιτυχία σου δίνει πάντα κίνητρο να συνεχίσεις, όσο αντέχεις φυσικά... Δεν μ' αρέσει να κοροϊδεύω αλλά πιστεύω ότι ακόμη με κρατάνε τα πόδια μου...» 
- Η διαφορά του εφετινού Ολυμπιακού, είναι η πολυτέλεια των τριών σπουδαίων “δημιουργών” που διαθέτει στο ρόστερ του, εσένα, τον Σπανούλη και τον Τεόντοσιτς και η ιδανική εξισορρόπηση των τριών αυτών προσωπικοτήτων που εφαρμόζει ο Ντούσαν Ίβκοβιτς;  
«Πολλές φορές αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, γιατί όσο πιο πολλοί δημιουργοί υπάρχουν σε μία ομάδα τόσο περισσότερο χρόνο θέλουν να έχουν με την μπάλα στα χέρια τους... Νομίζω ότι ως τώρα διαχειριζόμαστε αρκετά καλά το χρόνο σε συνδυασμό με τις προσπάθειες που παίρνουμε και με καθαρό μυαλό προσπαθούμε να μοιράσουμε τα κομμάτια της πίτας! Έτσι έγινε και κόντρα στον Παναθηναϊκό... Ο Μίλος πέτυχε ένα πολύ κρίσιμο καλάθι και μείωσε στον πόντο, αμέσως μετά την διακοπή, ο Βασίλης “βρήκε” εξαιρετικά τον “Ράσο” με miss-match κάτω από το καλάθι κι εγώ “έβγαλα” δύο σημαντικά drive, που σιγούρεψαν τη νίκη μας... Το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα...» 
- Και στην άμυνα, πάντως, παρουσιαστήκατε “αγνώριστοι”...
«Εκεί πιστεύω ότι κρίθηκε το παιχνίδι... Σταματήσαμε τα pick'n'roll και τις διεισδύσεις που συνήθως κάνει ο Παναθηναϊκός, βγάζοντας ελεύθερο σουτ από την αδύναμη πλευρά. Το πλάνο μας ήταν να σταματήσουμε τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται εδώ και πολλά χρόνια ο αντίπαλός μας και η νίκη μας ήρθε, επειδή τα καταφέραμε κυρίως στο ανασταλτικό κομμάτι...»
 Πηγή gazzeta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...