ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ !

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ !

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Υπάρχουν στοιχεία

Υπάρχουν στοιχεία
Οι αριθμοί καταδεικνύουν τους λόγους που ο μεν Παναθηναϊκός απέχει μία νίκη από την πρόκριση στο Final 4 και ο Ολυμπιακός μία ήττα για να βρεθεί εκτός. Διαβάστε στο www.sport-fm.gr πώς ο έλεγχος των ριμπάουντ, η αποτελεσματική άμυνα, η ευστοχία στα τρίποντα, ο ηγέτης Διαμαντίδης και το κρυφό όπλο Καλάθης έφεραν τους «πράσινους» στο 2-1, αλλά και πώς τα λάθη, τα χαμένα ριμπάουντ, η έλλειψη μακρινού σουτ και η μέτρια παρουσία των γκαρντ έχουν πληγώσει τους «ερυθρόλευκους». 

Ο έλεγχος των ριμπάουντ 

Ο Παναθηναϊκός στα 16 ματς που έδωσε μέχρι τα προημιτελικά στη φετινή Ευρωλίγκα κέρδισε τη μάχη των ριμπάουντ στα 9, την έχασε στα 6, ενώ σε μία περίπτωση υπήρχε απόλυτη ισορροπία με τον αντίπαλο. Οι «πράσινοι» είχαν 33,37 ριμπάουντ ανά αγώνα στις δύο πρώτες φάσεις, ενώ αντίστοιχα οι αντίπαλοί τους είχαν 30,81 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Στα τρία παιχνίδια απέναντι στην Μπαρτσελόνα και την πληρέστατη φροντ λάιν της η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει ελέγξει απόλυτα την εναέρια κυκλοφορία, με 33-26 στο πρώτο ματς, 31-29 στο δεύτερο και 38-30 στο τρίτο, δηλαδή μαζεύει 34 ριμπάουντ ανά ματς έναντι 28,3 των αντιπάλων. 

Αποτελεσματική άμυνα 

Η άμυνα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει μειώσει την παραγωγικότητα της Μπαρτσελόνα, τις επιθετικές συνεργασίες των παικτών της και τα ποσοστά ευστοχίας τους. Οι Καταλανοί πετύχαιναν 77,31 πόντους ανά αγώνα μέχρι τα play-offs, όπου σημειώνουν 76 κατά μέσο όρο. Στη φετινή Ευρωλίγκα και μέχρι να βρει στο δρόμο της τον Παναθηναϊκό η Μπαρτσελόνα είχε 15,6 ασίστ και 12,5 λάθη ανά αγώνα, αλλά στα τρία πρώτα ματς της σειράς έχει 12 ασίστ και 11,3 λάθη κατά μέσο όρο. Η μεγαλύτερη διαφορά, ωστόσο, έγκειται στα ποσοστά ευστοχίας, καθώς η «Μπάρτσα» από το 61% των δύο πρώτων φάσεων στα δίποντα έπεσε στο 49,5% και από το 77,7% των βολών στο 68,7%. Αντίθετα είχε αισθητή βελτίωση στα τρίποντα, όπου το ποσοστό ανέβηκε από το 32% σε 39,4%. 

Ευστοχία στα τρίποντα 

Στο επιθετικό κομμάτι, ο Παναθηναϊκός έχει διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα που είχε στις δύο πρώτες φάσεις στην αναλογία ασίστ-λαθών. Μέχρι τα play-offs είχε 14,3 ασίστ και 13,1 λάθη ανά αγώνα, ενώ στα τρία πρώτα ματς με την Μπαρτσελόνα είχε 12 ασίστ και 14 λάθη κατά μέσο όρο. Έχει παρουσιάσει μία μικρή πτώση στα ποσοστά ευστοχίας του στα δίποντα, καθώς από το 53% έπεσε στο 47,1%, ωστόσο έχει μία μικρή βελτίωση στις βολές (σε 78,1% από 76%) και τεράστια βελτίωση στα τρίποντα. Εκεί το ποσοστό του έχει εκτοξευτεί από το 35% στο εντυπωσιακό 50%. 

Ο ηγέτης ύψος των περιστάσεων 

Ο Παναθηναϊκός στα τρία πρώτα παιχνίδια απέναντι στην Μπαρτσελόνα έχει ευτυχήσει να δει τον ηγέτη του να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων σε αντίθεση με το αντίπαλο δέος. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης από τους 10,75 πόντους κατά μέσο όρο με 34,3% στα τρίποντα έχει ανέβει στους 20,3 πόντους ανά αγώνα με 47,1% έξω από τα 6,75μ. Την ίδια ώρα, ο... πολύς Χουάν Κάρλος Ναβάρο από τους 20 πόντους ανά αγώνα στο Top 16 (15,5 αν συνυπολογιστεί και η πρώτη φάση που προερχόταν από τραυματισμό) έχει πέσει στους 13,7. 

Το κρυφό όπλο 

Ο Νικ Καλάθης έχει εξελιχτεί σε άσο στο μανίκι του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στους αγώνες με την Μπαρτσελόνα. Πέρα από τη δουλειά που κάνει ως... σκιά του Χουάν Κάρλος Ναβάρο στην άμυνα και η αξία της οποίας δεν αποτυπώνεται στους αριθμούς, ο ομογενής γκαρντ είναι ανεβασμένος σε όλους τους τομείς. Ο διεθνής άσος έχει ανέβει από τους 3,15 πόντους στους 6,3 κατά μέσο όρο, αυξάνοντας τα ποσοστά του εντυπωσιακά σε σχέση με το Top 16, καθώς από το 30% στα δίποντα και το 33,3% στα τρίποντα ανέβηκε στο 46,1% και το 66,7% αντίστοιχα. Παράλληλα διπλασίασε τους μέσους όρους του σε ριμπάουντ (2,3) και ασίστ (2), ενώ μείωσε στο μισό τα λάθη του (0,7). Δικαίως, λοιπόν, ο χρόνος του στο παρκέ εκτοξεύτηκε από τα 11:30 στα 22:53 ανά αγώνα. 

Είναι πολλά τα λάθη 

Ιδιαίτερα απρόσεκτος εμφανίζεται ο Ολυμπιακός στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας. Έτσι από τα 13,8 ανά αγώνα στις δύο πρώτες φάσεις της διοργάνωσης, οι «ερυθρόλευκοι» στα τρία πρώτα παιχνίδια απέναντι στη Σιένα έχουν φτάσει στα 19,7 κατά μέσο όρο, προσφέροντας απλόχερα επιπλέον επιθέσεις στους αντιπάλους. Σπανούλης με 5, Παπαλουκάς με 3,3 και Μπουρούσης με 3 ανά ματς είναι οι πιο επιρρεπείς από τους παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Την ίδια ώρα η Σιένα έχει μειώσει τα λάθη της από τα 14,8 στις δύο πρώτες φάσεις στα 12,8. 

Ένα ριμπάουντ παιδιά! 

Ο Ολυμπιακός δεν έχει χάσει τη συνολική μάχη των ριμπάουντ απέναντι στη Σιένα, καθώς στα τρία πρώτα ματς της σειράς έχει 36 έναντι 30 των αντιπάλων του ανά αγώνα. Όμως πέρα από τα λάθη, επιπλέον επιθέσεις στους Ιταλούς προσφέρει και από τα χαμένα του αμυντικά ριμπάουντ. Από τα 9 επιθετικά ριμπάουντ των αντιπάλων του κατά μέσο όρο μέχρι το Top 16, έχει φτάσει να χαρίζει 12,3 δεύτερες επιθέσεις σε κάθε ματς στους παίκτες του Σιμόνε Πιανιτζάνι. Την ίδια ώρα τα αμυντικά του ριμπάουντ ανά αγώνα είναι 25,7, συνεπώς τη μία στις τρεις φορές που η μπάλα πέφτει από το καλάθι του καταλήγει σε… ξένα χέρια. 

Άλλο δίποντα, άλλο τρίποντα 

Το παράδοξο για τον Ολυμπιακό είναι πως χάνει αν και διαθέτει εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας στα δίποντα και μοιράζει πολλές ασίστ. Στα τρία ματς της σειράς προσφέρει μία τελική πάσα παραπάνω από τις 16,3 ανά αγώνα που είχε μέχρι τώρα στη διοργάνωση, ενώ ανέβασε τα ποσοστά του στα δίποντα από 53% σε 59,5%. Ομοίως και στις βολές, που το ποσοστό ανέβηκε στο 85,7% από 76%. Ωστόσο, στα τρίποντα οι παίκτες του Ολυμπιακού βλέπουν το καλάθι σαν την τρύπα της βελόνας και το ήδη χαμηλό 32,6% έχει πέσει στο απογοητευτικό 25,9%. Ίσως κι αυτός να είναι ένας λόγος, που η παραγωγικότητα του Ολυμπιακού έχει μειωθεί από τους 79,1 στους 75,3 πόντους ανά αγώνα, την ώρα που το παθητικό του από 71,75 έχει πέσει στο 68 πόντους κατά μέσο όρο, κάτι που αποδίδεται όμως κατά βάση στο 89-41 του πρώτου αγώνα. 

Στα ρηχά Σπανούλης και Παπαλουκάς 

Ο Ολυμπιακός είχε μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ τον Βασίλη Σπανούλη και τον Θοδωρή Παπαλουκά κόντρα στη Σιένα, λόγω της απουσίας του Μίλος Τεόντοσιτς στα δύο πρώτα ματς και της εμφανούς ανετοιμότητάς του στο τρίτο. Όμως μέχρι τώρα οι δύο Έλληνες γκαρντ δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Ο «Kill Bill» από τους 14,2 πόντους στις δύο πρώτες φάσεις της Ευρωλίγκας έπεσε στους 12,7 ανά αγώνα έχοντας ρίξει το ποσοστό του στα τρίποντα από 39,7% σε 14,3% και αυξήσει τα λάθη του από 3,5 σε 5 κατά μέσο όρο. Ομοίως και ο Θοδωρής Παπαλουκάς, που από τους 6 πόντους ανά ματς έπεσε στους 5,3 με τα λάθη του σχεδόν να διπλασιάζονται (από 1,85 σε 3,3 κατά μέσο όρο). 

Πηγή sport-fm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...