ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ !

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ !

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Το... πνεύμα του νόμου!


Είναι δικηγόρος και οπαδός. Ενίοτε αφήνει ευφυώς τη μία ιδιότητά του να υπερκαλύπτει την άλλη, προσπαθώντας να βρει την ιδανική ισορροπία. Μια ισορροπία που κινδυνεύει να οδηγήσει τον Σταύρο Αδαμίδη στην παταγώδη αποτυχία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Λονδίνο τον γνώριζαν για τη δικονομική του αρετή. Στην Ελλάδα έγινε αρχικά γνωστός ως ο «εν δυνάμει» και στη συνέχεια ως ο γνήσιος Πειραιώτης, που είναι τρελός για την ΑΕΚ! Χρησιμοποιεί την πρώτη του ιδιότητα, ισορροπώντας ανάμεσα στην καινοτομία και τη γραφικότητα. Παρασύρεται από τη δεύτερη, διαγράφοντας ένα εντελώς διαφορετικό προφίλ. Το gazzetta.gr σάς παρουσιάζει τα λόγια, τις πράξεις και το προφίλ του δικηγόρου που ξέρει από αμερικάνικα όνειρα αρκετά, ώστε να ζει το δικό του!

In New York...

Η ιστορία ξεκινάει στα μέσα της δεκαετίας του '70 στην Αθήνα. Στον Πειραιά, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Σταύρος Αδαμίδης. Στο Χατζηκυριάκειο, μια γειτονιά για την οποία είναι περήφανος και δεν χάνει ευκαιρία να το δηλώνει. Όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στις πράξεις του. Ακόμα και 36 χρόνια μετά από τα αθώα παιδικά του βήματα, αποφεύγει τις συνήθειες των golden boys και προτιμά ένα διαφορετικό, πιο λαϊκό προφίλ. Φοράει κουστούμι μόνο όταν το επιβάλλουν οι περιστάσεις. Μια συνέντευξη Τύπου, για παράδειγμα, κι έχει δώσει… καμιά δεκαριά (όμως ελάχιστες προσωπικές) από τότε που ανέλαβε την προεδρία της ΠΑΕ.

Όταν πρόκειται για το γήπεδο ή για τις επισκέψεις του στους Θρακομακεδόνες ή στα Σπάτα, ένα διαφορετικό, πιο casual look παίρνει τη θέση της επίσημης ενδυμασίας. Το προτιμά, άλλωστε. Είτε πρόκειται για να συγχαρεί τους ποδοσφαιριστές, είτε για να τους θέσει προ των ευθυνών. Στον τελικό φόρεσε γραβάτα, στο γλέντι που ακολούθησε στα μπουζούκια, όχι.

Τη νεανική νιότη, ακολούθησε το αμερικάνικο όνειρο. Εκείνο που περιγράφει ο Jay Z με τη Nelly Furtado σε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων χρόνων. Εκείνο που στη Νέα Υόρκη σε κάνει να πιστεύεις ότι όλα είναι πιθανά. Σπούδασε στο «Syracuse Univercity» στο «μεγάλο μήλο», απ' όπου αποφοίτησε το 1999. Ακολούθησε μια υποτροφία στην Καλιφόρνια και στο πανεπιστήμιο του Bekerley. Μια υποτροφία για την οποία λέγεται πως ο Σταύρος Αδαμίδης, προσευχόταν νυχθημερόν για να γίνει δεκτός. Λέγεται, άλλωστε, πως είναι θρήσκος και πολύ συχνά επισκέπτεται την εκκλησία για να προσευχηθεί. Έτερη αδυναμία του φαίνεται πως είναι οι... δημοκρατικοί, καθώς έκανε – έστω και μικρές - δωρεές τόσο στην καμπάνια του Τζον Κέρι, όσο και σε εκείνη του Μπάρακ Ομπάμα.

Στην Καλιφόρνια ειδικεύτηκε στο ναυτιλιακό δίκαιο και αμέσως μετά την αποφοίτηση εργάστηκε στη Nixon Peabody, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στο είδος της στις Ηνωμένες Πολιτείες, με έδρα φυσικά τη Νέα Υόρκη. Ο Χιώτης – κατάγεται από τον Βροντάδο – Σταύρος Αδαμίδης κατάφερε γρήγορα να εξελιχθεί σε στέλεχος της εταιρίας και τοποθετήθηκε επόπτης στα γραφεία σε Αγγλία και Γαλλία, γλώσσα που επίσης γνωρίζει. Εκεί γνωρίστηκε με τον Πέτρο Παππά, ακολούθως με το Νίκο Νοτιά και ανέλαβε νομικός σύμβουλος αμφότερων των μετόχων της ΑΕΚ. Στην πορεία προέκυψε και η ενασχόλησή του με την αγαπημένη ομάδα. Εκείνης, που όποτε τίθεται θέμα, παρουσιάζει τα εισιτήρια διαρκείας που είχε για να αποδεικνύει την αυθεντικότητα της αγάπης του για την ομάδα.

Τα λόγια του...

Στις αρχές του νέου χρόνου και της νέας δεκαετίας, το παιδικό όνειρο του Σταύρου Αδαμίδη συναντούσε την αναγκαιότητα της ΑΕΚ για νέο πρόεδρο. Η σχέση του με τον Νίκο Νοτιά και τον Πέτρο Παππά, αλλά και η διάθεσή του να ασχοληθεί πιο ενεργά με την Ένωση, τον έφεραν ως βασικό υποψήφιο για να αναλάβει τον πρώτο ρόλο στη διοίκηση της ΠΑΕ. Όχι, όμως, χωρίς διαπραγματεύσεις. Μόλις πήρε τις εγγυήσεις που ήθελε και μόλις δεσμεύτηκαν απέναντί του οι μέτοχοι, το... πάρτι ξεκίνησε. Με την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του, πριν καν χριστεί επίσημα πρόεδρος.

«Ο στόχος των παρασίτων είναι προφανής: να παραμείνει η ΑΕΚ ακυβέρνητη, ώστε να απομυζήσουν ανενόχλητοι και την τελευταία σταγόνα. Σε όλους αυτούς, έχω να πω τρεις λέξεις μόνο: ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΤΕΛΕΙΩNEI». Ήταν 18 Ιανουαρίου, όταν για πρώτη φορά οι οπαδοί της Ένωσης θα αντιλαμβάνονταν πως ο εν δυνάμει, όπως ειρωνικά τον αποκαλούσαν, είχε πυγμή. Μια εβδομάδα μετά, ένα νέο πέπλο μυστηρίου θα κάλυπτε την επικείμενη ανάληψη των καθηκόντων του. «Ακόμα δεν είναι οριστικό, ότι θα αναλάβω. Περιμένω εγγυήσεις από τη πλευρά των μετόχων. Πρέπει να βάλουν 10 εκ. ευρώ στην ομάδα ως το τέλος της σεζόν. Σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται τα 3,5 εκατ. ευρώ που περιμένει η ΠΑΕ από έσοδα ως το τέλος του μήνα», λέει σε συνάντησή του με τους οργανωμένους οπαδούς και τα πρωτοσέλιδα γράφουν για απαίτησή του, ώστε να εξοφληθούν άπαντες στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Κάτι που θα διασφάλιζε την ομαλή του λειτουργία.

Κινήσεις έγιναν και πίσω από τις... κάμερες. Συναντήθηκε με δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της ΑΕΚ και, μάλιστα, αντάλλαξε απόψεις μαζί τους. Όχι, φυσικά, στο πλαίσιο της συνδιοίκησης, αλλά για μια πρώτη γνωριμία. Η παρουσία του στο γήπεδο θα γίνεται συχνότερη και στα τέλη Γενάρη θα δηλώσει πως σύντομα θα αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του. Εκεί κάπου χρονολογείται η έναρξη της προεδρίας του Σταύρου Αδαμίδη. Έστω και εν δυνάμει, σε πρώτη φάση.

Σύντομα ο προσδιοριστικός όρος δίπλα στον «πρόεδρος» θα εξαφανιζόταν. Στις 15 Μαρτίου, ο Σταύρος Αδαμίδης θα αναλάβει και επίσημα την προεδρία της ΠΑΕ και θα ξεκαθαρίσει. «Η ΑΕΚ αξίζει να πρωταγωνιστεί και γι' αυτό θα δουλέψουμε σκληρά. Οι εχθροί της ΑΕΚ να περιμένουν πόλεμο και οι φίλοι για συνεργασία και να είναι σίγουροι ότι θα προσπαθήσουν για το καλύτερο». Η πρώτη του επέτειος θα συνδυαστεί με την πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου μέσα στην Τούμπα στις 16 Μαρτίου. Και ο τρόπος που θα πανηγυρίσει τη… διπλή γιορτή θα προκαλέσει για ακόμα μια φορά αντιδράσεις.

Στο κέντρο του στόχου!

Αν θα ήταν καλή ή κακή η μέρα, δεν ήταν ξεκάθαρο. Εκείνο που από το πρωί… φάνηκε, ήταν πως ο Σταύρος Αδαμίδης θα είχε τον τρόπο να προκαλεί. Είτε φίλους είτε εχθρούς, είτε«συμπαίκτες», είτε αντιπάλους, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα. Η πρώτη του συνέντευξη Τύπου προκάλεσε συλλαλητήριο. Έστω κι αν έμοιαζε λιγάκι προβοκατόρικο από τις εφημερίδες. Ο λόγος; Η δήλωσή του πως ο Ντούσαν Μπάγεβιτς θα κριθεί στο τέλος της σεζόν… «Είμαστε εδώ και τον στηρίζουμε, 100%. Θα ξανασυζητήσουμε και μαζί. Στόχος είναι να τερματίσει η ομάδα στη δεύτερη θέση των play off που οδηγεί στο Champions League. Κάθε άλλη θέση θα θεωρηθεί απόλυτη αποτυχία. Δεν γίνεται να συζητάμε καν για τη δεύτερη θέση».

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν έφυγε, αντιθέτως στηρίχθηκε να χτίσει την ομάδα όπως εκείνος ήθελε. Ο Σταύρος Αδαμίδης χειρίστηκε προσωπικά πολλές από τις μεταγραφικές υποθέσεις της ΑΕΚ το καλοκαίρι και μιλούσε στους εκπροσώπους του Τύπου για την ομάδα που πρέπει να έχει στόχο την κατάκτηση του νταμπλ. Οι συνεχείς, όμως, αναφορές του στα λάθη των προηγούμενων διοικήσεων, τον έκαναν συχνά-πυκνά στα μάτια του κόσμου να μοιάζει ως ευθυνόφοβος. Ευθύνη πήρε και, μάλιστα, μεγάλη, ανοίγοντας μέτωπο με τον Πανιώνιο το καλοκαίρι, χαρακτηρίζοντας «γραφικό τύπο» τον Κωνσταντίνο Τσακίρη, με αφορμή το θέμα του γηπέδου.

Οι επόμενοι πρόεδροι που θα έμπαιναν στο στόχαστρο θα ήταν ο Νικόλας Πατέρας και ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Αφορμή ήταν οι συνεχιζόμενες κακές διαιτησίες εις βάρος της ΑΕΚ, είτε σε νικηφόρο αγώνα (σ.σ. Πανσερραϊκό στη Ριζούπολη), είτε όχι (σ.σ. Αστέρα Τρίπολης στο ΟΑΚΑ). «Το να βγαίνουν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, που προσέλαβε τον πρωτομάστορα της παράγκας, να μιλάνε για διαιτησία, είναι σαν να μιλάει ο Σαντάμ Χουσεΐν για ανθρώπινα δικαιώματα», θα πει τον Σεπτέμβριο μετά τον αγώνα με τις Σέρρες, για να προσθέσει μια εβδομάδα αργότερα. «Μιλάμε για κατάντια του ποδοσφαίρου. Αν έχει στοιχειώδη κρητική λεβεντιά, ο κ. Κουκουλάκης θα πρέπει να μην ξανασφυρίξει. Αυτό το... παραμύθι πρέπει να σταματήσει, αλλιώς -όπως ξανάπα- το πρωτάθλημα δεν θα τελειώσει».

Ακολούθησε συνάντηση με τον Σοφοκλή Πιλάβιο, απολογία στον αθλητικό δικαστή της Super League και μια δήλωση που θα άνοιγε το μέτωπο με τον Ολυμπιακό. «Τη Δευτέρα η ΑΕΚ έστειλε επιστολή καταγγέλλοντας κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις του κ. Μαρινάκη. Χαρακτηρισμοί όπως «λαγοί» και «συνεταιράκια» ακούγονται ως ανέκδοτο και τα επιστρέφω και στις δύο ομάδες. Καλώ τον κύριο Μαρινάκη να είναι ακριβοδίκαιος. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η πολιτική που ασκείται από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό προς την ΑΕΚ», θα πει στις 12 Νοεμβρίου και 15 μέρες μετά, όταν η Ένωση θα έχει επικρατήσει των ερυθρολεύκων στο ΟΑΚΑ, θα δώσει συνέχεια.

«Σήμερα γίναμε μάρτυρες ενός εγκλήματος κατά της Ελλάδας, καθώς ο διαιτητής κράτησε μόνο επτά λεπτά καθυστερήσεις. Αν ο κ. Μώραλης εξέφρασε παράπονα για το πως πανηγύρισα, τότε τι να πω. Είπε πως είμαι περαστικός από το ποδόσφαιρο. Συμφωνώ μαζί του και είναι χαρά μου αυτό. Εγώ είμαι περαστικός και βρέθηκα εδώ για να βοηθήσω. Δεν βρέθηκα στο ποδόσφαιρο για να γίνω αιώνιος παράγοντας για προσωπικό μου συμφέρον». Η δήλωσή του είχε ως αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί «προασπιστής των συμφερόντων του Παναθηναϊκού», αλλά και να τιμωρηθεί με ένα μήνα απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους.

Οι πράξεις του...

Η πυγμή που είχε διαφανεί σε εκείνη την πρώτη ανακοίνωση τον ακολουθούσε στις περισσότερες κινήσεις του. Κατάφερε να βρει χρυσή τομή με την Morgan Stanley για την αποπληρωμή του δανείου, κάτι που επίσης ήταν στους όρους που είχε θέσει για να αναλάβει. Επισκέφτηκε και μίλησε με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, θέτοντας εξ αρχής τον τεχνικό της ΑΕΚ προ των ευθυνών του, αλλά και εκφράζοντας τη στήριξή του. Τουλάχιστον, μέχρι το τέλος της σεζόν.

Η ΑΕΚ σιγά-σιγά αποκτούσε και πάλι έναν πρόεδρο με ταυτότητα, με παρουσία. Σύντομα θα επισκεπτόταν τους παίκτες στους Θρακομακεδόνες, θα συναντούσε τον μάνατζερ του Ίσμαελ Μπλάνκο, τον Δημήτρη Χατζηχρήστο, θα απειλούσε όσους συνεχίζουν να εμπλέκουν την ΑΕΚ σε οικονομικά σκάνδαλα, ακόμα και να απαντήσει στον υφυπουργό οικονομικών. Μετά την εκλογή του ως πρόεδρος (σ.σ. Στις 15 Μαρτίου), δύο κινήσεις του θα συζητηθούν περισσότερο απ' όλες. Η πρώτη ήταν η πλέον αμφιλεγόμενη κι εκείνη που του... έφερε τους πρώτους εχθρούς, ενώ η δεύτερη έδειξε εκ νέου την αποφασιστικότητα ενός νέου ανθρώπου, που δεν ανέχεται να παίζονται παιχνίδια στην πλάτη του.

Η αστραπιαία κίνηση να φέρει τον Άρνααρ Γκρέταρσον για τεχνικό διευθυντή στην ΑΕΚ ξένισε τους παλαίμαχος, προκάλεσε τη διαφωνία του Ντούσαν Μπάγεβιτς και την ειρωνεία του Τύπου. Ο Σταύρος Αδαμίδης έδειξε ξεκάθαρα ότι εκείνος κάνει κουμάντο και το πλάνο που είχε στο μυαλό του, θα το υλοποιούσε. Παράλληλα, αναβάθμισε τον Τόνι Σαβέφσκι και διέρρευσε την πρόθεσή του να υπάρξουν περισσότερα παιδιά της ΑΕΚ στην αγωνιστική δομή του συλλόγου. Η καθημερινότητά του, πλέον, ήταν γεμάτη από ΑΕΚ. Συναντήσεις για την επόμενη σεζόν, διαβουλεύσεις για το προπονητικό κέντρο, συνάντηση με το Νίκο Λυμπερόπουλο, πριμ ως απάντηση στις φήμες για στημένο ματς και μια συνέντευξη Τύπου.

Η πρώτη του. Κι εκείνη που έκανε ακόμα πιο αμφιλεγόμενη την παρουσία του. Ρεαλιστής ή πεσιμιστής. Ονειροπόλος ή πραγματιστής. Εχθρός ή φίλος της ΑΕΚ. Κάποιοι αφόρισαν την ειλικρίνειά του, με την ίδια ευκολία που είναι πρόθυμοι να δεχτούν οποιαδήποτε απάτη μπορεί να ικανοποιήσει τα όνειρά τους ή οποιονδήποτε χαμένο Κροίσο. Οι μήνες του από τις 15 Μαρτίου του 2010 μέχρι και σήμερα κύλησαν με τον ίδιο τρόπο.

Τα… νομικά κενά!

Μεταγραφές που έγιναν κι άλλες που έμειναν στα λόγια. Ανανεώσεις συμβολαίων χωρίς υπογραφές, προτάσεις στα λόγια, που υλοποιήθηκαν με… e-mail μήνες μετά. Επιτυχία του ήταν η παραμονή του Νάτσο Σκόκο, αποτυχία του η απομάκρυνση του Ράφικ Τζιμπούρ, με τον κόσμο να υποψιάζεται ακόμα και το τρελό σενάριο σιωπηρής πώλησής του στον Ολυμπιακό. Διχογνωμία για τη στάση του στο θέμα του Ίσμαελ Μπλάνκο. Αντιπαραθέσεις, επιστολές στον πρωθυπουργό για κάθαρση του ποδοσφαίρου και την ίδια στιγμή υβριστικά συνθήματα στο σκαλοπάτι ενός πούλμαν.

Μια μεταμέλεια την επόμενη μέρα, ένα φτωχό «άνθρωποι είμαστε, ήταν μια κακιά στιγμή» και μια… χαμένη ευθύνη για τη βαριά ήττα στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Ο πρόεδρος όφειλε να βάλει στη θέση του τους παίκτες. «Καταφέρατε να γραφτεί το όνομά σας με μαύρα γράμματα στην ιστορία της ΑΕΚ. Δεν ξέρω αν η κατάκτηση του Κυπέλλου μπορεί να ξεπλύνει τη ντροπή αυτή. Αν δεν ήμουν πρόεδρος, μπορεί να σας περίμενα κι εγώ με τους οπαδούς, στους οποίους προσπαθούσα να δικαιολογήσω τα αδικαιολόγητα για τέσσερις ώρες», θα τους πει στην προπόνηση, προσπαθώντας για ακόμα μια φορά να ισορροπήσει ανάμεσα στη δικηγορία και στο οπαδιλίκι.

Το ίδιο και το περασμένο Σάββατο. Ο πρόεδρος μπήκε στα αποδυτήρια πριν το ματς και κατάφερε να εμπνεύσει τους παίκτες, κρατώντας το βιβλίο της ιστορίας της ΑΕΚ. «Η ΑΕΚ του Λυμπερόπουλου, του Δέλλα, του Μανωλά, του Σκόκο, του Μπλάνκο και των άλλων παιδιών θα σηκώσει αυτό το Κύπελλο. Το οφείλουμε στον κόσμο μας και το οφείλετε και εσείς στους εαυτούς σας». Ο δικηγόρος ήταν ξεκάθαρος: «Εμείς καταδικάζουμε κάθε μορφή ακρότητας, Και σήμερα είχαμε ακρότητες. Είναι πολύ δυσάρεστα όλα αυτά τα φαινόμενα βίας, τα οποία και καταδικάζουμε παντού και πάντα». Ο οπαδός… ξύπνησε λίγες ώρες μετά μέσα από τις ανακοινώσεις των ΠΑΕ.

Ο Σταύρος Αδαμίδης έμαθε να ισορροπεί ανάμεσα στην πραγματικότητα που σπούδασε και στο όνειρο που ζει. Όπως το είχε περιγράψει ο φίλος και συνεργάτης του Χάρης Κοσμάτος. «Αν τον ρωτούσε κάποιος τι θέλει σε οποιαδήποτε φάση της ζωής του, νομίζω ότι αυτό θα έλεγε. Να ασχοληθεί με την ΑΕΚ. Ο Σταύρος έχει τρέλα για την ομάδα. Κι εγώ εξεπλάγην όταν κατάλαβα που το πάει και ότι είναι διατεθειμένος να αφήσει την πολύ καλή καριέρα του για την ΑΕΚ. Είναι κάτι που κανείς από εκείνους που τον κρίνουν δεν θα το έκανε».

Ο δικηγόρος, ο πρόεδρος, ο οπαδός νιώθουν ευτυχισμένοι για την κατάκτηση του τροπαίου. Μπορούν, όμως, να νιώθουν και πετυχημένοι;

Πηγή gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...