ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ !

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ !

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Μολών... Καντέ!

Μολών... Καντέ!

Μπορεί να μην ήταν και να μη γίνει ποτέ το hummer που περίμεναν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού. Μερικές φορές, όμως, κι ένα… Golf, όπως το αγαπημένο του αυτοκίνητο, κάνει καλά τη δουλειά του. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τα εννέα πρόσωπα του Σεντρίκ Καντέ.


1. Ο ποδοσφαιριστής!

Γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου του 1979 στη Γαλλία, από γονείς μετανάστες από το Μάλι. Εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής της Στρασμπούρ, με την οποία υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο στα 19 του χρόνια. Έκανε το αγροτικό του σε Ιστρές και Βαλένς πριν επιστρέψει στην ομάδα της γειτονιάς του και αναγνωριστεί η αξία του. Στο Στρασβούργο έμεινε τρία χρόνια και ακολούθως πήρε μεταγραφή στη Νις. Τρία ακόμα χρόνια στην Ολιμπίκ πριν τον αποκτήσει ο Παναθηναϊκός.

Με την Εθνική ομάδα της χώρας του έχει 25 συμμετοχές και είχε μείνει εκτός για δύο χρόνια. Η παρουσία του στον Παναθηναϊκό τον έφερε εκ νέου στην Εθνική του ομάδα.

2. Ο… Παναθηναϊκός!

Για πρώτη φορά είδε το… φως τον Γενάρη του 2009. Έπειτα από πρόταση του Χενκ τεν Κάτε,Παναθηναϊκός κινήθηκε για να τον αποκτήσει από τη Νις, ωστόσο βρήκε κλειστές πόρτες. «Σίγουρα είναι μία σπουδαία ομάδα στην Ευρώπη με επιτυχίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Champions League. Δεν μπορώ να ξεχάσω τη νίκη του Παναθηναϊκού μέσα στο Μιλάνο επί της Ίντερ. Μόνο και μόνο αυτή η νίκη δελεάζει οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή. Όμως, επαναλαμβάνω πως τον πρώτο λόγο έχει η Νις», θα πει τότε ο Σεντρίκ Καντέ με τον τεχνικό διευθυντή του συλλόγου του να απορρίπτει το ενδεχόμενο μεταγραφής.

«Δεν τον αφήνουμε να φύγει, ό,τι και να μας δώσουν, ακόμα και 4 ή 5 εκατομμύρια ευρώ. Ο Καντέ είναι πολύτιμη μονάδα για την ομάδα μας και μάλιστα σκοπεύουμε μέσα στις επόμενες μέρες να ξεκινήσουμε συζητήσεις για την ανανέωση του συμβολαίου του». Η ανανέωση δεν έγινε ποτέ και οΠαναθηναϊκός τον απέκτησε ως ελεύθερο. Στις 12 Ιουνίου υπέγραψε συμβόλαιο για τρία χρόνια, ενώ μια μέρα πριν, κατά την άφιξή του, είχε δηλώσει: «Είμαι χαρούμενος που έχω έρθει σε μια μεγάλη ομάδα, όπως ο Παναθηναϊκός, που είναι μέσα στις είκοσι μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Ήρθα να παίξω σε υψηλό επίπεδο».

3. Ο συμπατριώτης!

Ήταν εκείνος που άνοιξε την πόρτα της Παιανίας και αναρωτήθηκε «parlez-vous Francais??». Εκείνη την εποχή ουδείς μπορούσε να του απαντήσει «oui». Δεκαοκτώ μήνες μετά πολλά άλλαξαν και ο Σεντρίκ Καντέ, παρότι ο πρώτος της άτυπης γαλλικής παροικίας (ο ίδιος αν και γεννημένος στη Γαλλία, δεν έχει αλλάξει πατρίδα), έγινε ο πιο… άσημος. Ονόματα όπως εκείνα του Τζιμπρίλ Σισέ, του Αλέν Μπουμσόνγκ, του Σίντνεϊ Γκοβού, ακόμα και του Νταμιάν Πλεσί, τον επισκίασαν, αλλά παράλληλα έκαναν και πιο εύκολη την παραμονή του και την προσαρμογή του. «Είναι ενδιαφέρον, δεν ήταν κάτι προσχεδιασμένο», είχε δηλώσει για το θέμα και για τον καθένα έχει κάτι καλό να πει.

Το καλοκαίρι, μάλιστα, τόσο ο Μπουμσόνγκ όσο και ο Γκοβού τον είχαν συμβουλευτεί πριν υπογράψουν στον Παναθηναϊκό, αν και παραδέχτηκε πως «περισσότερο μίλησαν με τον Τζιμπρίλ, γιατί ο Γκοβού τον ήξερε από την Εθνική και ο Μπουμσόνγκ από την Οσέρ».

4. Ο γκαφατζής!

Μετά το πρώτο εξάμηνο στην Ελλάδα, στο οποίο και ο ίδιος έχει δηλώσει πως προσπαθούσε να προσαρμοστεί, το δεύτερο ήταν εκείνο που καθιερώθηκε. Επειδή όμως δεν υπάρχει και αμυντικός χωρίς λάθη, υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά όπου ο Σεντρίκ Καντέ έγινε ή λίγο έλειψε να γίνει ο αρνητικός πρωταγωνιστής σε αγώνα του Παναθηναϊκού.

Το πρώτο λάθος ήταν στο φιλικό του Παναθηναϊκού με τη Βασιλεία το καλοκαίρι του 2009. Έκανε βιαστικό γύρισμα στον Τζόρβα και ο Ίνκουμ έκλεψε την μπάλα, με αποτέλεσμα να ανοίξει το σκορ η ελβετική ομάδα. Στο κρίσιμο παιχνίδι με τη Σπάρτα Πράγας για τα προκριματικά του Champions League, είχε συνεννοηθεί λάθος με τον Μάριο Γκαλίνοβιτς και ο Γουίλφριντ έκλεψε την μπάλα, ωστόσο δεν βρήκε στόχο το πλασέ του. Τρίτο λάθος έρχεται στο ματς με τον Πανθρακικό, όταν κάνει τραγικό λάθος και του παίρνει την μπάλα ο Μπέλεκ, αλλά το δοκάρι σταματάει το πλασέ του.

5. Ο επιθετικός!

Οι προωθήσεις του στις στημένες φάσεις συνιστούν κίνδυνο για τις αντίπαλες άμυνες και προκαλούν συναγερμό. Παρότι δεν είναι ο κλασικός ψηλός κεντρικός αμυντικός που χρειάζεται ψηλά κορμιά να τον σταματήσουν. Το γκολ είναι σπάνιο στο ρεπερτόριό του, αφού στη Γαλλία είχε σκοράρει μόλις πέντε φορές σε δέκα χρόνια, ένα άθροισμα που μπορεί και να ξεπεράσει με τον Παναθηναϊκό. Στο «τριφύλλι» έχει πετύχει μέχρι τώρα δύο γκολ, αμφότερα τη φετινή σεζόν. Σκόραρε απέναντι στην Κοπεγχάγη και κόντρα στον Εργοτέλη, όμως η προσφορά του στο δημιουργικό κομμάτι είναι μεγαλύτερη. Έστω κι αν συνηθίζει να… χαρίζει γκολ με το κεφάλι κι όχι με τα πόδια, όπως έκανε χθες.

Ο Σεντρίκ Καντέ είχε δώσει τρεις ασίστ στον Τζιμπρίλ Σισέ και από μία σε Χριστοδουλόπουλο και Σαλπιγγίδη. Αναλυτικά οι ασίστ του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού:

1. Παναθηναϊκός-Λάρισα 4-0 (πάσα στο τρίτο γκολ του Σισέ)
2. Παναθηναϊκός-Πανθρακικός 2-0 (πάσα στον Σαλπιγγίδη για το δεύτερο γκολ)
3. Παναθηναϊκός-Ρόμα 3-2 (πάσα στον Χριστοδουλόπουλο για το 2-2)
4. ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 2-3 (πάσα στον Σισέ για την ισοφάρισε σε 1-1)
5. Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 3-1 (πάσα στον Σισέ για το τρίτο γκολ)

6. Ο Έλληνας!

Ύστερα από ενάμιση χρόνο στην Ελλάδα, έχει μάθει καλά τις συνήθειες και τα… κατατόπια. Σε πρόσφατη συνέντευξή του μίλησε για όλα εκείνα που του έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον στη χώρα μας, αλλά και την επιθυμία του να επισκεφτεί στην Ακρόπολη, κάτι που ακόμα… χρωστάει. Ο Σέντρικ Καντέ μένει στην Εκάλη με την οικογένειά του και ίσως το απόμερο της περιοχής να είναι εκείνο που δεν του επιτρέπει να γνωρίζει τους δρόμους όσο καλά θα ήθελε.

Έχει δοκιμάσει ελληνικά φαγητά και μάλιστα προέτρεψε τους συμπατριώτες του να ζητήσουν σουβλάκι όταν έρθουν στη χώρα μας, ωστόσο υπάρχει μια άλλη αδυναμία που απέκτησε ζώντας στην Ελλάδα. «Δεν μπορώ με τίποτα να χορτάσω τη φέτα. Τρώω κάθε μέρα!!!»

7. Ο γλεντζές!

Παρότι οικογενειάρχης και ήπιων τόνων, όταν το ρίχνει έξω δεν καταλαβαίνει τίποτα! Φυσικά και δεν έχει συλληφθεί να παραβιάζει το ωράριο του Παναθηναϊκού ή να ακολουθεί άστατη ζωή. Η μοναδική φορά που εθεάθη στα μπουζούκια ήταν για να γιορτάσει την κατάκτηση του νταμπλ με τους συμπαίκτες του και φυσικά έχοντας στο πλευρό τη γυναίκα του. Κατάφερε, όμως, και σε αυτή την περίπτωση να προσαρμοστεί στις… απαιτήσεις της περίστασης και δοκίμασε όλα τα έθιμα. Ξεκίνησε με λουλουδοπόλεμο και κατέληξε να δοκιμάζει τις χορευτικές του ικανότητες στο τσιφτετέλι πάνω στο τραπέζι!!!!

8. Ο οικογενειάρχης!

Είναι από τους ποδοσφαιριστές που δεν δίνουν την παραμικρή λαβή για τη ζωή τους εκτός γηπέδων. Είναι παντρεμένος από το 2003 κι έχει δύο γυναίκες να τον ταλαιπωρούν στο σπίτι. Η Λούνα-Σίρα, η οποία είναι εφτά ετών και η Ζάντα-Κεγιάχ, η οποία πλησιάζει τα πέντε! Είναι αφοσιωμένος στην οικογένειά του, αφού μεγάλωσε με αυστηρές αρχές. Δεν διστάζει να παραδεχτεί πως έπειτα από κάθε αγώνα, ο πρώτος άνθρωπος με τον οποίο επικοινωνεί είναι οι γονείς του και έχει δηλώσει πως του λείπει το γεγονός ότι δεν μπορούν να τον παρακολουθήσουν από κοντά.

Η οικογένειά του (σύζυγος και παιδιά) ζουν μαζί του στην Ελλάδα και ο ίδιος έχει πει πως έχουν προσαρμοστεί πλήρως στον τρόπο ζωής και δεν έχει κανένα παράπονο από την ποιότητα που προσφέρεται στην οικογένειά του.

9. Ο… ανθρωπιστής!

Μία από τις πλέον άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς του είναι το φιλανθρωπικό του έργο. Ο Σεντρίκ Καντέ, όπως και οι περισσότεροι Αφρικανοί ποδοσφαιριστές, κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τις υπανάπτυκτες χώρες της «Μαύρης Ηπείρου» και την πατρίδα του. Το έργου του ιδίου ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2009 στο Μάλι και πρόκειται για ένα αθλητικό σχολείο (βλ. σχετική φωτό).

«Επιτέλους έγινε πραγματικότητα. Όλα ολοκληρώθηκαν στις αρχές του 2009 με το άνοιγμα του κέντρου "Sport Universe", όπως ονομάζεται ο οργανισμός μου. Προς το παρόν απασχολούνται περίπου τριάντα παιδιά από το χωριό Σαλά, 40 χλμ. έξω από το Μπαμάκο (σ.σ. πρωτεύουσα του Μάλι). Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πολύ φτωχά παιδιά, στο οποίο συνδυάζεται ο αθλητισμός με τη μόρφωση».

Αρωγός στην προσπάθεια του Καντέ είναι ο βετεράνος μπασκετμπολίστας Κρόφορντ Πάλμερ, με τον οποίο γνωρίστηκαν στο Στρασβούργο, την εποχή που ο μεν αγωνιζόταν στην ομάδα ποδοσφαίρου και ο δε στην ομάδα μπάσκετ.

Πηγή gazzeta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...