ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ !

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ !

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Έδωσε ταυτότητα και... κούπα!

Έδωσε ταυτότητα και... κούπα!
Το gazzetta.gr με αφορμή τον θόρυβο που έχει προκληθεί από τα ανεπιτυχή αποτελέσματα του Ολυμπιακού στα «μεγάλα» ματς, βγάζει τη... ζυγαριά, η οποία γέρνει ξεκάθαρα υπέρ του Ερνέστο Βαλβέρδε.Πέρασαν περίπου επτά μήνες από τη 10η Αυγούστου του 2010, όταν η ΠΑΕ Ολυμπιακός με ανακοίνωσή της επισημοποίησε την επιστροφή του Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο της ομάδας. Πέρασαν επτά μήνες από εκείνη τη μέρα που στο Λιμάνι επέστρεψε ο Βάσκος και μαζί με αυτόν η ελπίδα ότι κάτι καλό θα συμβεί στους «ερυθρόλευκους» και η ομάδα θα πάρει τα πάνω της τους μήνες που θα ακολουθούσαν...

Ο 46χρονος Ισπανός τεχνικός παίρνει στο... ρελαντί το φετινό πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό, έχοντας μέχρι στιγμής δέκα βαθμούς διαφορά από τον Παναθηναϊκό και έχοντας εξασφαλίσει μια σίγουρη παρουσία των Πειραιωτών στους «χρυσοφόρους» ομίλους του Champions League της νέας σεζόν.
Το gazzetta.gr με αφορμή τον θόρυβο που έχει προκληθεί από την παρουσία του στους «ερυθρόλευκους» στα «μεγάλα» ματς του φετινού πρωταθλήματος, βγάζει τη... ζυγαριά και «μετράει» τον προπονητή Βαλβέρδε.

Ήταν κάποτε μια ΟΜΑΔΑ...

Όπως όλοι θυμούνται, η σεζόν 2009-10 ήταν χρονιά ορόσημο αλλά και εφιάλτης για τον σύλλογο του Πειραιά. Μια χρονιά όπου οι φίλοι των Πειραιωτών θυμούνται λόγω της επιτυχημένης παρουσίας της ομάδας στο Champions League και τις αντρίκειες νίκες επί του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα.

Αυτά... Γιατί κατά τα άλλα, ο Ολυμπιακός άλλαξε τρεις προπονητές (Τιμούρ Κετσπάγια, Ζίκο, Μπάντοβιτς), οι οποίοι κάνοντας ξεχωριστά και μεγάλα λάθη ο καθένας οδήγησαν την ομάδα στην πέμπτη θέση του πρωταθλήματος μέσω των play off, γκρεμίζοντας έτσι την κυριαρχία του Ολυμπιακού στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις κατηγορίες που αποδόθηκαν στον Κετσπάγια για την «καμένη» γη που άφησε μετά την είσοδο στο Champions League, τον (μεγάλο ποδοσφαιριστή) Ζίκο που πλέον είναι... σχολιαστής αλλά και τον «στρατιώτη» Μπόζινταρ Μπάντοβιτς, ο οποίος από σκάουτερ έγινε προπονητής στον πιο... ηλεκτρικό πάγκο της Ελλάδας εν μία νυκτί...

Ο κύκλος του Ολυμπιακού λοιπόν έκλεισε, η ομάδα «έσκασε» από φυσική κατάσταση και πάρθηκε η απόφαση από τον ακόμα ηγέτη της ομάδας τότε, Σωκράτη Κόκκαλη να έρθει ο Έβαλντ Λίνεν στον πάγκο της ομάδας. Ο Γερμανός ήλθε, είδε και... απήλθε μετά την παταγώδη αποτυχία και τον αποκλεισμό από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο πλαίσιο του Europa League.
Aς σημειωθεί βέβαια ότι στο μεταξύ ο Βαγγέλης Μαρινάκης πήρε τα ηνία από τον Κόκκαλη, έριξε λεφτά για μεταγραφές και έφερε πολλούς νέους ποδοσφαιριστές για να ξαναγίνει πρώτος στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός.

Ο νέος μεγαλομέτοχος λοιπόν πλησίασε τον Ερνέστο Βαλβέρδε, ναι, αυτόν που είχε πάρει τη σεζόν 2008/09 για πλάκα το νταμπλ με τον Ολυμπιακό και είχε αποχωρήσει για να δοκιμάσει την πρόκληση (ξανά) της Primera Division και της Βιγιαρεάλ.

Τον Ερνέστο Βαλβέρδε που το όνομά του ακουγόταν μέχρι την... Ισπανία σε κάθε ανεπιτυχές αποτέλεσμα του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα στο «Γ. Καραϊσκάκης» και που ήταν αγαπητός σε όλο τον φίλαθλο κόσμο των Πειραιωτών επειδή είναι κανονικός προπονητής. Ο Βάσκος αποδέχτηκε την πρόταση του νέου μεγαλομετόχου και ήρθε για να κάνει μια ομάδα με παραπάνω από μια ντουζίνα νέους παίκτες, ΟΜΑΔΑ.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές αυτή η ομάδα, με τον Βαλβέρδε προπονητή έχει μόλις... 21 νίκες σε 26 ματς πρωταθλήματος!
Καθόλου άσχημα για έναν τεχνικό που παρέλαβε «καμένη» γη από τους προκατόχους του και σε επτά μήνες έκανε το περσινό συνονθύλευμα, το κατά γενική ομολογία καλύτερο σύνολο (με βάση τους νέους ποδοσφαιριστές) που παρουσιάζει και το καλύτερο θέαμα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μια ομάδα που έχει ένα πλάνο στο παιχνίδι της, που έχει ένα σκοπό...

Ο Άνθρωπος Ερνέστο, ο Προπονητής Βαλβέρδε...

Δεν είναι τυχαίο ότι αν κάποιος περάσει τις εγκαταστάσεις του Ρέντη, θα καταλάβει από τα πρώτα λεπτά της προπόνησης τον σεβασμό που τρέφουν όλοι προς τον Ισπανό τεχνικό.
Ακόμα και ποδοσφαιριστές αντικειμενικά «αδικημένοι» από τον Βαλβέρδε, δεν θα διανοηθούν να πουν κακή κουβέντα για τον προπονητή τους.
Γιατί ξέρουν ότι αυτή η «αδικία» γίνεται για το καλό του συνόλου, της ομάδας, όχι λόγω προσωπικής εμπάθειας ή κόντρας. Γι' αυτό άλλωστε ο Βάσκος προχωράει σε προσωπικές συζητήσεις με όποιους ποδοσφαιριστές διακρίνει πως αισθάνονται «ριγμένοι», τους εξηγεί πως τα πάντα γίνοντα με γνώμονα την ομάδα, όχι τα προσωπικά οφέλη.

Επίσης τυχαίο άλλωστε δεν είναι πως παίκτες όπως ο Ντένις Ρόμενταλ και ο Μάρκο Πάντελις έχουν αποδεχτεί τον ρόλο του αναπληρωματικού, δεν είναι τυχαίο ότι τη στιγμή που ο Κετσπάγια έριχνε... καντήλια και ο Ζίκο είχε κάνει παιδική χαρά του Ρέντη, ο Βάσκος επιλέγει τη μέθοδο «πότε καρότο, πότε μαστίγιο», με συνέπεια οι σχέσεις του με τους ποδοσφαιριστές να διατηρούνται σε άριστο επίπεδο, όπου ο σεβασμός και η κατανόηση είναι εμφανής.

Και με τους ποδοσφαιριστές που αδικήθηκαν; Ναι, σίγουρα ο Κώστας Μήτρογλου είναι ένας από αυτούς. Ο Βαλβέρδε όμως ποτέ δεν έκρυψε στον «Γερμανό» ότι δεν ταιριάζει στα πλάνα του και ο ίδιος τον προέτρεψε να αγωνιστεί σε μικρότερη ομάδα για να βρει τα πατήματά του. Ο Μήτρογλου, όπως όλοι ξέρουμε, βγάζει μάτια στον Πανιώνιο και ο Ισπανός πιθανότατα θα δώσει τη συγκατάθεσή του για την επιστροφή του στον Πειραιά το καλοκαίρι...

Αυτό που πιστώνουμε 100% στον Βαλβέρδε είναι η συγκεκριμένη φιλοσοφία που έχει προσδώσει στον Ολυμπιακό.
Οι Πειραιώτες έχουν βάλει τις βάσεις για την επόμενη χρονιά, το passing game είναι έργο καθαρά του Βαλβέρδε, οι παίκτες ξέρουν τι ζητούν μέσα στο γήπεδο, ενώ η αμυντική γραμμή είναι συμπαγής και «καθαρίζει» εύκολα στα περισσότερα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος.
Με τις απαραίτητες προσθήκες, ο Ολυμπιακός μπορεί να αγωνιστεί με αξιώσεις στο επόμενο Champions League, αφού η αρχή έχει ήδη γίνει.

Όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο ίδιος επιθυμεί μια επιθετική ομάδα που να αμύνεται καλά, να έχει αλληλοκάλυψη και να πρεσάρει ψηλά τον αντίπαλο.
Έχουμε και λέμε: Ο Ολυμπιακός έχει την καλύτερη επίθεση της Superleague με 49 τέρματα και την καλύτερη άμυνα, δεχόμενος 14.
Όσο για το πρέσινγκ, αυτό γίνεται κυρίως στα πρώτα ημίχρονα των Πειραιωτών, στα δεύτερα όμως;

Εκεί ο Ολυμπιακός έχει πρόβλημα και γι' αυτό σίγουρα έχει ευθύνη και ο Βαλβέρδε. Αν αναλογιστεί κάποιος όμως, ότι ο Βάσκος δεν έχει κάνει την προετοιμασία της ομάδας, ενώ και πολλοί παίκτες της ομάδας είναι μεγάλοι ηλικιακά και είναι φυσικό να τους εγκαταλείπουν οι δυνάμεις τους, ίσως αλλάξει άποψη...
Ίσως να πρέπει να περιμένουμε να δούμε τον Ολυμπιακό της επόμενης σεζόν για να έχουμε πιο σαφή εικόνα για το συγκεκριμένο θέμα.

Χάνει τα ντέρμπι, κάνει ρεκόρ!

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε κατηγορείται για κακή διαχείριση των παιχνιδιών «υψηλής επικινδυνότητας».
Ταυτόχρονα όμως, ο Ολυμπιακός βρίσκεται 10 βαθμούς μπροστά από τον «αιώνιο» αντίπαλο, Παναθηναϊκό και κυνηγάει κάποια διόλου ευκαταφρόνητα ρεκόρ, τα οποία είναι αποτέλεσμα εμφανίσεων στη συνολική διάρκεια του πρωταθλήματος. Πάμε να δούμε ποια είναι αυτά:

1. Το ρεκόρ του απόλυτου στα εντός έδρας. Δηλαδή το 15 στα 15. Ο Ολυμπιακός δεν το έχει πετύχει ποτέ μέχρι τώρα στην ιστορία του, κάτι που έχουν κάνει στο παρελθόν ο Άρης (1979) και η ΑΕΚ (1993).
Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν 12 στα 12 φέτος και στο «Γ. Καραϊσκάκης» θα φιλοξενηθούν οι ΑΕΚ (27η αγωνιστική), Καβάλα (28η αγωνιστική) και Λάρισα (30ή αγωνιστική).

2. Το ρεκόρ της μεγαλύτερης διαφοράς από τον δεύτερο. Αυτό το κατέχει ο Παναθηναϊκός της σεζόν 1994/95 με +16 βαθμούς. Αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός έχει +10 από τους «πράσινους» και απομένουν 4 αγωνιστικές.

Δεν ευθύνεται γιατί...

Πάμε στο... κατηγορητήριο των ντέρμπι τώρα, το οποίος μεγάλωσε μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Ο Ερνέστο λοιπόν είναι αλήθεια ότι δεν τα κατάφερε με τον πλέον περίφημο τρόπο στα «μεγάλα» φετινά παιχνίδια. Σίγουρα με το «αν» δεν γίνεται να προχωρήσεις στο ποδόσφαιρο, το πέναλτι όμως που χάθηκε από τον Ντουντού στο ματς του πρώτου γύρου με την ΑΕΚ θα είχε βάλει μπροστά στο σκορ τους Πειραιώτες, ενώ και στην Τούμπα, σίγουρα δεν φταίει ο Βάσκος επειδή ο Ζαϊρί δεν έκανε το 0-2 στο 20', αφού δεν έβαλε το πόδι του για να περάσει η μπάλα τη γραμμή.

Στο κάτω κάτω, η Ιστορία στο τέλος του πρωταθλήματος θα γράψει ότι ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει το 38ο πρωτάθλημα και άλλο ένα Κύπελλο θα μπει στην τροπαιοθήκη του συλλόγου.
Γιατί αν το δει κάποιος εντελώς κυνικά, οι τίτλοι είναι αυτοί που κάνουν μεγάλο και ιστορικό ένα σύλλογο, τα θετικά αποτελέσματα στα ντέρμπι έρχονται και παρέρχονται και περισσότερο υπάρχουν για να γίνεται η... καζούρα μεταξύ των αντίπαλων φιλάθλων.

Όσο για τον αποκλεισμό στο Κύπελλο από τον ΠΑΟΚ; Οι Πειραιώτες ήταν άξιοι της τύχης τους, αφού στο πρώτο ματς του «Γ. Καραϊσκάκης» ο Ολυμπιακός είχε 4 (!) δοκάρια. Ίσως να μην αποτελεί δικαιολογία, η τύχη όμως είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στο ποδόσφαιρο...

Ευθύνεται γιατί...

1. Δεν έχουμε καμιά διάθεση να δικαιολογήσουμε τον Βαλβέρδε και επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, ο Ισπανός χρεώνεται τους κακούς χειρισμούς στα περισσότερα ντέρμπι, όπως στο πρώτο ματς του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης», όπου έκανε αλλαγή τον Άλμπερτ Ριέρα για να περάσει στο ματς τον Χοσέ Χολέμπας, με συνέπεια ο Ολυμπιακός να υποχωρήσει και να δεχτεί το γκολ της ισοφάρισης.

2. Αναφορικά με τη ρεβάνς της Τούμπας, ο Ολυμπιακός δεν μπήκε ποτέ στο παιχνίδι, ήθελε γκολ πρόκρισης και αντί γι' αυτό ο Βάσκος σπατάλησε το πρώτο ημίχρονο με υπερβολικά αμυντικούς προσανατολισμούς, ο ΠΑΟΚ σκόραρε και στο τελευταίο δεκάλεπτο του παιχνιδιού οι Πειραιώτες μπορεί να ξύπνησαν, το τρένο της πρόκρισης όμως είχε... αναχωρήσει.

3. Επίσης, άλλο ένα σφάλμα του Βαλβέρδε σημειώθηκε στο ματς της 12ης αγωνιστικής με την ΑΕΚ. Ο Ισπανός ξεκινάει το ματς χωρίς τον Αριέλ Ιμπαγάσα στην αρχική ενδεκάδα, αλλά με τον Μοϊσές Ουρτάδο, προφανώς για να προφυλάξει καλύτερα τα μετόπισθεν της ομάδας. Ο Ισπανός χαφ δεν ήταν καλός, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Στο 23', ο Ερνέστο Βαλβέρδε αναγκάστηκε να αλλάξει τα πλάνα του, καθώς ο Ριέρα τραυματίστηκε και πήρε τη θέση του ο Ιμπαγάσα. Ο Φουστέρ πέρασε στα αριστερά αλλά ήταν κυριολεκτικά άφαντος, οι «ερυθρόλευκοι» δεν βρήκαν τα πατήματά τους και ξόδεψαν έτσι ένα ημίχρονο...

4. Το μεγαλύτερο λάθος του Ισπανού πάντως έγινε στο ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής με τον Παναθηναϊκό. Οι Πειραιώτες πάνε στα αποδυτήρια με το υπέρ τους 0-1, ο τότε τεχνικός του «τριφυλλιού», Νίκος Νιόπλιας κάνει το σύστημα της ομάδας του πιο επιθετικό από ποτέ, ο Βαλβέρδε όμως καθυστερεί να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές (κυρίως να βάλει ακόμα ένα αμυντικό χαφ) και ο Ολυμπιακός χάνει με 2-1 από τους «πράσινους».

Φουστέρ, Ουρτάδο και Έλληνες...

Για το τέλος αφήσαμε το «κόλλημα» που προσάπτουν πολλοί στον Βάσκο σχετικά με τους «δικούς» του παίκτες. Την πρώτη χρονιά ζήτησε Όσκαρ, Ντούντα, Ντούσερ. Ήρθε μόνο ο Όσκαρ που απέτυχε! Οι άλλες δύο επιλογές του όμως; Τι θα έκαναν αν η τότε διοίκηση είχε καταφέρει να τους φέρει;

Ο Βαλβέρδε έκανε... τούμπες όταν στον Ολυμπιακό ήρθε ο Νταβίντ Φουστέρ, ο οποίος αμφισβητήθηκε και τελικά εκ του αποτελέσματος είναι ίσως μαζί με τον Ιμπαγάσα και τον Μιραλάς ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της ομάδας.
Είναι αυτός που κάνει τη «δουλειά» που θέλει ο προπονητής του.

Ο Ουρτάδο; Δεν έδειξε τίποτα, μιλάμε όμως όσο παράδοξο κι αν φαίνεται, για τον επί δώδεκα συναπτά έτη αρχηγό της Εσπανιόλ, ο οποίος φέτος είναι παροπλισμένος λόγω τραυματισμών.

Παράλληλα, στον φετινό Ολυμπιακό του Βαλβέρδε αγωνίζεται ο νεαρός Γιάννης Φετφατζίδης και ο... νεαρότερος Γιάννης Ποτουρίδης, τους οποίους ο Βάσκος ανέδειξε και αν προσεχθούν, θα αποτελέσουν κεφάλαιο για τον σύλλογο. Από την εποχή του Δημήτρη Ελευθερόπουλου έχουν να δουν οι φίλοι των Πειραιωτών ποδοσφαιριστή βασικό από τα σπλάχνα του συλλόγου, ο «Τσινγκούρι» ήδη ξεκίνησε με τους δύο προαναφερθέντες...

Χρήσιμο συμπέρασμα...

Η σημαντική πλειονότητα των φίλων του Ολυμπιακού λατρεύει τον Βαλβέρδε γιατί ο Ισπανός χαρίζει το όραμα, παρουσιάζει μια υγιή ομάδα που με τις ανάλογες προσθήκες μπορεί να κάνει περήφανους τους φίλους του συλλόγου στο Champions League.
Οι βάσεις έχουν μπει, ας περιμένουμε να δούμε τι θα παρουσιάσει ο Βαλβέρδε την επόμενη σεζόν, με το δικό του υλικό, με τη δική του φιλοσοφία, με τη δική του προετοιμασία.

Στο κάτω κάτω αυτή η παραπάνω πλειοψηφία θέλει ο Ολυμπιακός να «καθαρίζει» τα πρωταθλήματα από τον Ιανουάριο, να μπαίνουν κούπες στο μουσείο και όχι η ομάδα να κερδίζει μόνο τον «αιώνιο» αντίπαλο και στη συνέχεια να ταλαιπωρείται ταξιδεύοντας στο κάθε Ισραήλ για να δίνει προκριματικά Europa League...

Πηγή gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...