ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ !

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ !

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Όταν η UEFA «αμφισβήτησε» τη βιτρίνα της…

Όταν η UEFA «αμφισβήτησε» τη βιτρίνα της…
Το gazzetta.gr… σκαλίζει τις θεωρίες συνομωσίας γύρω από τον περιβόητο αιφνίδιο έλεγχο ντόπινγκ της UEFA στη Μπαρτσελόνα, μετά την υπόθεση Αμπιντάλ. Τι λέει η επιστήμη, ποια ερωτήματα γεννιούνται και γιατί «κλονίστηκε» η εμπιστοσύνη της UEFA.

Τι είναι το ντόπινγκ πίσω από… τις λέξεις;

Το φαινόμενο του ντόπινγκ – της χρήσης δηλαδή απαγορευμένων ουσιών που σκοπό έχουν να «βοηθήσουν» τον ανθρώπινο οργανισμό να αντέχει σε υψηλότερους ρυθμούς προπόνησης – είναι παγκόσμιο και κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξή του, στο μεγαλύτερο μέρος των αθλημάτων. Αυτή η επιπλέον υπερφυσική «βοήθεια» που χορηγείται στους αθλητές, κυρίως μέσω της αύξησης των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι καθόλα απαγορευμένη από κάθε παγκόσμια ομοσπονδία καθώς μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα υγείας στους αθλητές-πειραματόζωα. Στην ουσία, τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι τα στοιχεία του αίματος που περιέχουν την αιμοσφαιρίνη η οποία είναι η πρωτεΐνη που μεταφέρει το οξυγόνο και το παραδίδει για τις ανάγκες των κυττάρων σε όλο το σώμα. Εκεί, υπεισέρχεται η βασική αρχή της έννοιας του ντόπινγκ. Στην αύξηση του ρυθμού μεταφοράς του οξυγόνου στο ανθρώπινο σώμα, που συνέπεια έχει την μεγαλύτερη αντοχή των αθλητών.

Το ιατρικό πόρισμα

Οι επιστημονικές έρευνες σχετικά με το ντόπινγκ και της παρενέργειές του λένε το εξής «Η χρόνια χρήση αναβολικών αλλά και στεροειδών έχει συσχετιστεί με ασθένειες στην καρδιά και το ήπαρ». Εντάξει, όσο ασαφές μπορεί να φαντάζει το παραπάνω πόρισμα, δίχως να κατονομάζει ασθένειες και πιθανές βλάβες, θέλοντας και μη, ο συσχετισμός είναι άμεσος και οι πρώτες σκέψεις μπαίνουν στο μυαλό όλων. Για τους ελέγχους ντόπινγκ αρμόδια ανά τον κόσμο είναι η γνωστή σε όλους, WADA, ενώ ελέγχους μπορούν να κάνουν και εγχώριες οργανώσεις όπως το ΕΣΚΑΝ, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μιλώντας για το ποδόσφαιρο, άθλημα πάντως που το ντόπινγκ – φαινομενικά τουλάχιστον δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο – ελέγχους μπορεί να κάνει και κλιμάκιο της UEFA. Όπως συνέβη στην πρόσφατη περίπτωση της Μπαρτσελόνα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η υπόθεση Αμπιντάλ και τα σενάρια

Πριν λίγες μόλις ημέρες «έσκασε» σαν κεραυνός εν αιθρία η είδηση πως στον Γάλλο αμυντικό της Μπαρτσελόνα διαγνώστηκε όγκος στο ήπαρ. Ένα πολύ θλιβερό γεγονός το οποίο φυσικά και μπορεί να είναι ασυνάρτητο με οποιαδήποτε υπόθεση ντόπινγκ. Λίγα όμως 24ωρα μετά η UEFA και το αντι-ντόπινγκ κλιμάκιό της βρέθηκε αιφνιδίως στις προπονητικές εγκαταστάσεις της Καταλανικής ομάδας, και υπέβαλε σε έλεγχο μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια της ομάδας, που θαυμάζουμε σε εβδομαδιαία βάση να «σαρώνουν» σαν… μηχανάκια τα ευρωπαϊκά γήπεδα. Φυσικά, ένας απλός έλεγχος της UEFA, θα έλεγε κανείς, και θα συμφωνούσα, δεν λέει απολύτως τίποτα, μια και η ομοσπονδία είναι υποχρεωμένη να ελέγχει όλες τις ομάδες. Η χρονική συγκυρία όμως βάζει σε υποψίες… Ας το δούμε τώρα και από την φιλολογική πλευρά της υπόθεσης.

Τι συνέβη με τον έλεγχο;

Στην ουσία τι έκανε η UEFA; Έναν έλεγχο. Και τι θα πει «ελέγχω»; Εννοιολογικά θα λέγαμε πως πρόκειται για μια εξέταση, μια έμπρακτη διαπίστωση του ότι «όλα βαίνουν βάσει των κανονισμών». Ωραία, και αυτό με τη σειρά του τι σημαίνει; Ότι η UEFA, «αμφισβήτησε» έστω και εντός εισαγωγικών πως η αφρόκρεμα των ποδοσφαιρικών της διοργανώσεων παίζει με ίσους όρους. Αν δεν το αμφισβητούσε δεν θα έκανε τον έλεγχο και μάλιστα με αυτές τις αιφνιδιαστικές κινήσεις, έστω κι αν – όπως θα έλεγες κανείς – το κάνει για τα μάτια του κόσμου. Και το γεγονός από μόνο του πως έβαλε σε εξέταση το «επί ίσοις όροις» παιχνίδι των μπλαουγκράνα είναι είδηση.

Απ’ την Ανδαλουσία στην Καταλονία

Οι κακές γλώσσες – που συνεχώς πολλαπλασιάζονται – συνδέουν με παρόμοιες υποθέσεις την Σεβίλλη που κατέκτησε δύο διαδοχικές χρονιές το Κύπελλο UEFA, και πλέον παραπαίει, ενώ ένας εκ των παικτών της ο αείμνηστος πλέον Αντόνιο Πουέρτα, άφησε την τελευταία του πνοή προσβλημένος από την καρδιά του τον Αύγουστο του 2007 σε ηλικία 23 ετών. Θυμίζω και πάλι, το ιατρικό πόρισμα που αναφέραμε στην 2η παράγραφο, πως «τα αναβολικά μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα στην καρδιά και το ήπαρ»...

Εύλογα τα ερωτήματα

Από την άλλη, βλέποντας του αθλητές να δίνουν συνεχόμενα παιχνίδια σε όλη τη σεζόν, τα οποία στα προηγμένα πρωταθλήματα μπορεί να ξεπεράσουν όλη τη σεζόν μέχρι και τα 80(!) ματς, τότε εύλογα αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν οι ποδοσφαιριστές να μπορούν να ανταπεξέλθουν με… μπριζολάκια στον εξοντωτικό ρυθμό των διαδοχικών αγώνων. Κι έτσι, όλα αυτά πλάθουν στο μυαλό όλων μας τα σενάρια συνομωσίας συσχετίζοντας τις ομάδες με υποθέσεις ντόπινγκ που ποτέ δεν αποκαλύπτονται, έστω επίσημα.

Σε αναζήτηση απαντήσεων…

Το πιθανότερο είναι να μην βγει άμεσα στο φως της δημοσιότητας κάτι «τρομακτικό». Ας δεχτούμε πως αυτό θα είναι και το αληθινό και πως δεν θα υπάρξει πρόθεση να ριχτεί στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης. Εξάλλου μια συθέμελη κατάρρευση του… θεϊκού προτύπου θα έμοιαζε καταστροφική από κάθε οπτική γωνία και οι ηγέτες των ομοσπονδιών δεν είναι διατεθειμένοι να λαθέψουν έτσι εύκολα. Οι όλες θεωρίες συνομωσίας ίσως και να είναι όντως σενάρια επιστημονικής φαντασίας, το πιθανότερο είναι άλλωστε αυτό. Τα ερωτηματικά που γεννιούνται πάντως είναι αρκετά, και η απάντησή τους μπορεί είτε να καταστεί ανέφικτη είτε απλώς αρκετά εκκωφαντική για τα θνητά αυτιά μας…

Πηγή gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...