ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ !

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ !

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Από Μεστάγια… σε Μεστάγια! *ΑΦΙΕΡΩΜΑ*

Από Μεστάγια… σε Μεστάγια!
Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης συναντώνται μόλις τέσσερις ημέρες μετά από το παιχνίδι για την Πριμέρα Ντιβισιόν. Μεγάλη διαφορά; 

Το αποψινό ματς –σε αντίθεση με το προηγούμενο- θα κρίνει έναν τίτλο. Αυτόν του Κυπέλλου Ισπανίας. 

Το www.sport-fm.gr ανέτρεξε στην ιστορία των αναμετρήσεων των αιωνίων αντιπάλων στο Copa Del Rey… 

Σημείο αναφοράς; Το Μεστάγια: Εκεί συναντήθηκαν στην πρώτη τους κόντρα σε τελικό Κυπέλλου, εκεί κοντράρονται και σήμερα… 

Το 1902, ο βασιλιάς της Ισπανίας αποφασίζει να διοργανωθεί για πρώτη φορά το Κύπελλο Ισπανίας. Έκτοτε οι δύο «μεγάλοι» του ποδοσφαίρου της χώρας έχουν συναντηθεί πέντε φορές. Στις τρεις οι παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης έχουν κατακτήσει το τρόπαιο, έναντι δύο των Καταλάνων. 

Η αρχή έγινε το 1936 
Το 1936 οι δύο ομάδες θα συναντηθούν για πρώτη φορά σε τελικό Κυπέλλου. Όπως είναι φυσικό, τα βλέμματα όλων έχουν πέσει επάνω στις δύο «δυνάμεις», οι οποίες –φυσικά- εκπροσωπούσαν κάτι περισσότερο από δύο… 11άδες. 

Λογικό… Το παιχνίδι θα διεξαχθεί στις 21 Ιουνίου, δηλαδή, 28 ημέρες πριν την έναρξη του Ισπανικού εμφυλίου, ο οποίος θα διαρκέσει μέχρι την 1η Απριλίου του 1939. 

Η πρώτη τους αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο που φιλοξενεί και το σημερινό παιχνίδι. Στο Μεστάγια. Το Κύπελλο θα καταλήξει στη φιλοβασιλική, Ρεάλ. Οι μαδριλένοι θα νικήσουν 2-1 την «Μπάρτσα» και θα πανηγυρίσουν μια μεγάλη επιτυχία. Μεγάλο πρόσωπο του αγώνα ο τερματοφύλακας της ομάδας της Μαδρίτης, Ρικάρντο Θαμόρα. 

Ο Θαμόρα θα κάνει μια εκπληκτική απόκρουση σε ένα σουτ του Εσκολά, το οποίο θα είχε φέρει το παιχνίδια στα ίσα. Αυτό το παιχνίδι θα είναι και το τελευταίο στην καριέρα του… 

«Θα είχαμε γεμίσει τρία τέτοια γήπεδα», είχε τονίσει ο υπεύθυνος της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Αφορμή για αυτό είχαν σταθεί οι 19.000 οπαδοί που μπορούσε να χωρέσει το Μεστάγια εκείνη την εποχή. Παρόλα αυτά, στις κερκίδες θα βρεθούν περίπου 22.000. 

Κάθε ομάδα είχε πάρει από 4.500 εισιτήρια και τα υπόλοιπα είχαν διατεθεί από την Ομοσπονδία. Η τιμή τους; Έξι πεσέτες. Παρόλα αυτά, κάποιοι άνθρωποι της πόλη της Βαλένθια είχαν πουλήσει εισιτήριο μέχρι και 25 πεσέτες, ένα ποσό αρκετά μεγάλο για τα δεδομένα των χρόνων εκείνων. 

Το εντυπωσιακό; Μετά από τη λήξη του αγώνα οι παίκτες των δύο ομάδων είχαν φάει μαζί σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, το οποίο είχαν «κλείσει» οι υπεύθυνοι της ομοσπονδίας. 

1968: Η «Καταλανική» απάντηση στο Μπερναμπέου 
Η δεύτερη φορά που θα συναντηθούν Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα σε τελικό Κυπέλλου είναι το 1968, αρκετά χρόνια μετά από την πρώτη τους κόντρα. Οι «Καταλανοί» θέλουν να απαντήσουν και να πάρουν τη νίκη. Το παιχνίδι είναι προγραμματισμένο να γίνει στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Γεγονός που δίνει κίνητρο και στις δύο ομάδες για την κατάκτηση του τροπαίου. 

Αυτοί που θα χαμογελάσουν στο τέλος είναι οι παίκτες της Μπαρτσελόνα. Θα πάρουν την νίκη 1-0 στο άντρο της «βασίλισσας» σε ένα παιχνίδι χωρίς θέαμα το οποίο θα κριθεί από ένα αυτογκόλ. 

Πρωταγωνιστής του αγώνα; Ο διαιτητής... Οι Μαδριλένοι διαμαρτύρονται για δύο περιπτώσεις που θα μπορούσε να δώσει πέναλτι. 

Γεγονός του αγώνα; Πολλά μπουκάλια θα πέσουν στον αγωνιστικό χώρο από τους οπαδούς της Ρεάλ Μαδρίτης οι οποίοι διαμαρτύρονται. Αποκορύφωση οι διαμαρτυρίες τους όταν ο Φράνκο παρέδιδε το τρόπαιο στους παίκτες της Μπαρτσελόνα. 

 

1974: Η… τεσσάρα της Ρεάλ Μαδρίτης 
Θυμίζει κάτι από το… σήμερα. Η Μπαρτσελόνα έχει πετύχει μια από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία της στο πρωτάθλημα έναντι της «αιώνιας» αντιπάλου της. Ο Γιόχαν Κρόιφ την είχε οδηγήσει σε ένα μεγαλειώδες 5-0 κόντρα στη «βασίλισσα». 

Στον τελικό Κυπέλλου, στις 29 Ιουλίου 1974, η Ρεάλ θα πάρει την εκδίκησή της. Θα επωφεληθεί όμως από τους κανονισμούς του Copa Del Rey. Μέχρι, τότε, δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο θεσμό οι ξένοι παίκτες. 

Έτσι η Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ, αναγκάζεται να παραταχθεί στον αγωνιστικό χώρο του «Βιθέντε Καλντερόν» χωρίς τον… Κρόιφ. 

Αποτέλεσμα; Οι Μαδριλένοι απαντούν στην 5άρα της Μπαρτσελόνα με τέσσερα γκολ… 

 

1983: Ο τίτλος θα πάει στον… Μαραντόνα 
Στις 4 Ιουνίου του 1983, στο «Ρομαρέδα», Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα θα κονταροχτυπηθούν για τέταρτη φορά. Αυτή, ο τελικός του Κυπέλλου έχει πολύ μεγάλη σημασία και για τις δύο ομάδες. Μια από τις δύο ομάδες θα μείνει χωρίς τίτλο… 

Κερδισμένη η Μπαρτσελόνα, του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Εντυπωσιακό το παιχνίδι με τις δύο αντιπάλους να αποδίδουν καλό θέαμα στον αγωνιστικό χώρο. 

Ο Βίκτορ Μουνιόθ, (προπονητής του Παναθηναϊκού πριν από μερικά χρόνια) θα ανοίξει το σκορ μετά από μια ασίστ του Ντιέγκο Μαραντόνα. Οι Μαδριλένοι θα ισοφαρίσουν με τον Σαντιγιάνα, εκμεταλλευόμενος ένα λάθος της άμυνας. 

Το παιχνίδι και ο τίτλος θα κριθεί στο τέλος… Στο 88ο λεπτό ο Μάρκος με εντυπωσιακή κεφαλιά θα δώσει τη νίκη…

 

1990: Η ανατροπή των δεδομένων… 
Σαν… σήμερα! Το Μεστάγια στις 5 Απριλίου 1990 φιλοξενεί τον τελευταίο –μέχρι τον αποψινό- τελικό Κυπέλλου Ισπανίας μεταξύ Μπαρτσελόνα και Ρεάλ. Όλα δείχνουν… πως οι μαδριλένοι θα πάρουν τη νίκη και το τρόπαιο. Στον αγωνιστικό χώρο, όμως, οι Καταλανοί έχουν την απάντηση. 

Ο Γιόχαν Κρόιφ είναι στον πάγκο της Μπαρτσελόνα για δεύτερη σεζόν. Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι σε πολύ καλή κατάσταση και καλείται να υπερασπιστεί τον τίτλο που είχε κατακτήσει και την προηγούμενη σεζόν. 

Ο Γκιγιέρμο Αμόρ και ο Χούλιο Σαλίνας, θα πετύχουν από ένα γκολ και θα δώσουν τον τίτλο στη Μπαρσελόνα. 


Πηγή sport-fm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...