ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ !

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ !

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

The Obradovic way

The Obradovic way
Ο Μάνος Μανουσέλης γράφει στο blog του για τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Μάλαγα και αναλύει πώς οι «πράσινοι» ενεργοποίησαν το καλύτερο φετινό τους όπλο, τη σκληρή άμυνα. Ο Παναθηναϊκός έκανε το βράδυ της Πέμπτης στο ΟΑΚΑ τη Μάλαγα να μοιάζει με… διαλυμένη διαδήλωση και σε συνδυασμό με τη νίκη της Λιέτουβος Ρίτας στη Βιτόρια επί της Κάχα Λαμποράλ είναι το απόλυτο αφεντικό στον όμιλό του. Οι «πράσινοι» ενεργοποίησαν το καλύτερο φετινό τους όπλο, τη σκληρή άμυνα και παίζοντας στον ίδιο ρυθμό επί σαράντα λεπτά δεν επέτρεψαν στην ισπανική ομάδα να παίξει ούτε για ένα δίλεπτο το παιχνίδι της.

Οι παίκτες του Ομπράντοβιτς παρουσιάστηκαν απόλυτα συγκεντρωμένοι στο πλάνο που είχε οργανωθεί για το συγκεκριμένο ματς. Μια άλλη ομάδα, λιγότερο πειθαρχημένη από τον φετινό Παναθηναϊκό, θα μπορούσε να εμφανίσει δείγματα χαλάρωσης, καθώς η νίκη και η διαφορά είχε εξασφαλιστεί από νωρίς. Οι «πράσινοι» όμως δεν μπαίνουν σε τέτοιες λογικές. Μπορεί το ταμπλό να γράφει +30 πόντους υπέρ τους, αλλά η επόμενη άμυνα θα είναι το ίδιο σκληρή με την πρώτη του παιχνιδιού ή τόσο συγκεντρωμένη, λες και είναι η τελευταία με το σκορ ισόπαλο…

Το ρόστερ του «τριφυλλιού» έχει φέτος λιγότερα μεγάλα ονόματα, λιγότερα όπλα σε ό,τι αφορά την ατομική ικανότητα σε σχέση με το παρελθόν, αλλά η προσήλωσή του στην άμυνα και η συγκέντρωση στην επίθεση είναι πολλαπλάσια και μεγαλύτερη από ποτέ. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν κερδίζουν οι ομάδες που υπακούν τυφλά στους προπονητές, αλλά δεν έχουν ξεχωριστό ταλέντο ή αν τελικά οι τίτλοι έρχονται όταν οι μιλάνε οι μεγάλες προσωπικότητες πάνω στο παρκέ και οι τεχνικοί -όσο σπουδαίοι και αν είναι- κάνουν ένα βήμα πίσω… Για να μάθουμε την απάντηση θα χρειαστεί να περιμένουμε μερικούς μήνες, όταν θα κριθεί η σεζόν…

Τώρα, στο τέλος Ιανουαρίου, ο Παναθηναϊκός με τον τρόπο του Ομπράντοβιτς είναι χαλαρά πρώτος στον όμιλό του και τον έχει κάνει να μοιάζει (τον όμιλο) σαν τον ευκολότερο από τους τέσσερις στο ΤΟP-16. Η ελληνική ομάδα, έτσι όπως έχουν έρθει τώρα τα πράγματα, οφείλει να πάρει τη νίκη τουλάχιστον σε ένα από τα δύο ματς με την Κάχα Λαμποράλ που ακολουθούν (το πρώτο εκτός έδρας, το δεύτερο στην Αθήνα), για να συνεχίσει να κρατάει την τύχη της στα χέρια της και να είναι εξασφαλισμένη καταρχάς η πρόκριση και στη συνέχεια η πρώτη θέση στο γκρουπ.

Οι προθέσεις των γηπεδούχων αποκαλύφθηκαν από το πρώτο δευτερόλεπτο του αγώνα. Πίεσαν την μπάλα στα όρια του φάουλ σε όλο το γήπεδο, έπαιξαν από μπροστά όλες τις πρώτες πάσες που θα είχε ο Μπλάκνεϊ υποχρεώνοντάς τον να κρατάει την μπάλα πολύ περισσότερο από όσο θα έπρεπε και ήταν μαχητικοί σε κάθε διεκδίκηση της μπάλας.

Ο Ομπράντοβιτς σημάδεψε στην επίθεση τον μοναδικό αξιόλογο ψηλό που είχαν οι Ισπανοί (τον Φρίλαντ) και τον έβγαλε εκτός παιχνιδιού (είχε δύο φάουλ πριν τελειώσει το πρώτο δεκάλεπτο, αποβλήθηκε με πέντε στο 32') και πίεσε με απίστευτη επιμονή τη Μάλαγα βάζοντας σχεδόν σε κάθε κατοχή την μπάλα κάτω από το καλάθι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παναθηναϊκός στο πρώτο εικοσάλεπτο έκανε μόλις τρία σουτ έξω από τα 6.75 και όλες οι υπόλοιπες κατοχές του (περίπου 40) έφτασαν μέσα στη ρακέτα των Ισπανών.

Το τρίτο στοιχείο που φανέρωνε και τη διαφορά των δύο ομάδων στην ενέργεια που κατέθεταν πάνω στον αγωνιστικό χώρο είχε να κάνει με τον τομέα των ριμπάουντ, όπου η υπεροχή των «πρασίνων» ήταν απογοητευτική για τη Μάλαγα. Σε κάποια στιγμή του πρώτου μέρους, όταν χτιζόταν η διαφορά ο Παναθηναϊκός είχε 18 και οι αντίπαλοί του μόλις 7…

Σε όλους αυτούς τους τομείς οι «πράσινοι» πήραν άριστα. Καθώς, μάλιστα, οι Ισπανοί αντί να προσαρμοστούν στις συνθήκες του αγώνα ανεβάζοντας τον δείκτη της δικής τους προσπάθειας, ξόδευαν ενέργεια για να διαμαρτύρονται στους διαιτητές, η διαφορά μεγάλωνε με γεωμετρική πρόοδο. Δεκατρείς πόντοι στο δεκάλεπτο, είκοσι στο ημίχρονο, είκοσι εννέα στο 30'…

Ο Παναθηναϊκός, πάντως, είχε ασχοληθεί σοβαρά με τη Μάλαγα και είχε απαντήσεις σε όσα θέματα προσπάθησε να τους βάλει ο νέος προπονητής της Μάλαγα, ο Ζους Ματέο.
• Η πιεστική άμυνα και η επικοινωνία μεταξύ των παικτών έλυσε το πρόβλημα που δημιούργησε το γεγονός ότι ο νέος προπονητής των Ισπανών εμφάνισε plays που φυσιολογικά δεν μπορούσε να γνωρίζει το σκάουτινγκ της ελληνικής ομάδας.

• Η διάσπαση της άμυνας ζώνης –όπου σχεδόν υποχρεωτικά κατέφυγε η Μάλαγα μετά το φόρτωμα των ψηλών της με φάουλ– έγινε με ιδανικό τρόπο. Η μπάλα πήγε μέσα στη ρακέτα και ή τελείωσαν εκεί οι φάσεις ή βγήκε έξω για να σουτάρουν παντελώς ελεύθεροι οι περιφερειακοί. Ο Παναθηναϊκός είχε σουτάρει μόλις τρία τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο και πήρε άλλα 13 στην επανάληψη, για να τελειώσει με το αξιοπρεπές 6/16.

• Η αντίδραση της επίθεσης όταν η Μάλαγα έπαιξε με δύο τεσσάρια ταυτόχρονα και χωρίς πεντάρι (με τους Πρίντεζη, Ρούμπιο) ήταν ορθολογιστική. Ο Ομπράντοβιτς έδωσε την μπάλα στον Βουγιούκα και τον Μπατίστ, που είχαν πίσω τους τον πολύ πιο κοντό Ρούμπιο, ο οποίος το μόνο που μπορούσε να κάνει για να τους σταματήσει ήταν φάουλ.

Μία παράμετρος που θα έχει τη σημασία της είναι το πώς επέστρεψε ο Παναθηναϊκός από τα αποδυτήρια για να παίξει στο τρίτο δεκάλεπτο και με τη διαφορά στους είκοσι πόντους. Προφανώς οι «πράσινοι» έμαθαν από το πάθημα του… Ολυμπιακού στο Κάουνας και ο δείκτης της αυτοσυγκέντρωσής τους ήταν λες και το ημίχρονο είχε κλείσει με το σκορ ισόπαλο. Γι’ αυτό το λόγο, στην τρίτη περίοδο η διαφορά πήγε στους 29 πόντους (68-39)….

Σε ατομικό επίπεδο, εκείνοι που φάνηκαν περισσότερο στην επίθεση ήταν οι Μπατίστ, Τσαρτσαρής, Περπέρογλου, Σάτο και Νίκολας. Οκτώ παίκτες του Παναθηναϊκού είχαν περισσότερους από έξι πόντους, ενώ ο πρώτος σκόρερ ήταν ο Τσαρτσαρής που έβαλε 14 πόντους. Δεν θα ήταν άστοχο να υποστηρίξει κάποιος ότι τη μεγαλύτερη συνεισφορά στη νίκη την είχε η ομαδική άμυνα, όπου η ελληνική ομάδα είχε μόνο διακριθέντες.

Από τη Μάλαγα που πήγε στο ΟΑΚΑ χωρίς πίστη αλλά και χωρίς τρεις βασικούς (τους ΜακΙντάιρ, Τρίπκοβιτς και Άρτσιμπαλντ) εκτός αποστολής, διασώθηκαν οι Μπλάκνεϊ, Φρίλαντ και Πρίντεζης…
Προκάλεσε πάντως εντύπωση το γεγονός ότι ο Ομπράντοβιτς με το σκορ στο 80-52 και ενώ απέμεναν τρία λεπτά για τη λήξη του αγώνα, επανέφερε όλη την αρχική του πεντάδα στον αγωνιστικό χώρο. Ύστερα από ενενήντα δευτερόλεπτα το τεστ τελείωσε και μπήκαν στο παιχνίδι οι Μπόγρης-Ζούμπος …Ευτυχώς για τους «πράσινους», κανένας βασικός δεν τραυματίστηκε σε αυτό το… κόλπο του Ζοτς, που προφανώς έχει να κάνει με τα μηνύματα που θέλει να περάσει ο Σέρβος προπονητής στην ομάδα του…

Αντί επιλόγου: Η Λιέτουβος Ρίτας απέδειξε στη δεύτερη αγωνιστική του ΤΟΡ-16 ότι δεν είναι τόσο κακή ομάδα όσο φάνηκε στην πρεμιέρα απέναντι στον Παναθηναϊκό. Ο τραυματισμός του Γκετσεβίτσιους στο ματς με την ελληνική ομάδα άφησε τον Ελ Αμίν να παλεύει μόνος του απέναντι στους κοντούς των «πρασίνων» και φυσικά η μάχη ήταν άνιση. Το βράδυ της Τετάρτης όμως, στο παιχνίδι με την Κάχα Λαμποράλ στη Βιτόρια, μπήκε στην εξίσωση για λογαριασμό της ομάδας του Τριφούνοβιτς και ο Αμερικανός γκαρντ Στρόμπερι, ήταν εκπληκτικός ο Ελ Αμίν και τελικά οι Λιθουανοί έκαναν μεγάλη νίκη στη Βιτόρια, που ανοίγει τον δρόμο του Παναθηναϊκού για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον όμιλό του.
Πηγή gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...