ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ !

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ !

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

«Μονόδρομος η διάκριση»

«Μονόδρομος η διάκριση»
Ο κυπελλούχος προπονητής του Ολυμπιακού Γιάννης Καλμαζίδης μιλάει στο gazzetta.gr για τον μοναδικό τρόπο που θα μπορέσουν όλοι στον Ολυμπιακό να ξεφύγουν από τα προβλήματα και κάλεσε τον κόσμο στου Ρέντη!Την περσινή χρονιά, μετά τα προσωπικά προβλήματα του Άντερς Κρίστιανσον-κόντρα του με τον Ιβάν Μίλκοβιτς και την φυγή του Σουηδού προπονητή, ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά, κάτι που έκανε με μεγάλη επιτυχία, καθώς οδήγησε τον Ολυμπιακό στο δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα.
Το καλοκαίρι παρότι οι περισσότεροι θα περίμεναν πως θα ήταν ο ίδιος προπονητής, είδε τον Φλάβιο Γκουλινέλι να του… κλέβει την θέση στην άκρη του πάγκου. Ωστόσο ο Γιάννης Καλμαζίδης δεν δυσανασχέτησε και παρέμεινε ως δεύτερος, περιμένοντας μια ακόμα ευκαιρία.

Αυτή δεν άργησε να έρθει και μάλιστα ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Ο Ιταλός προπονητής έφυγε, όπως και οι Ζέκοφ και Κραλ και ο «Κάλμα» ανέλαβε ως πρώτος τον Ολυμπιακό των χιλίων (και λίγα λέμε), προβλημάτων. Χωρίς τα μεγάλα αστέρια στην διάθεσή του, έκανε αυτό που ήξερε καλύτερα από τον καθένα ως παίκτης, να δουλεύει σκληρά και η δουλειά του για ακόμα μία φορά απέδωσε καρπούς.

Ο νεαρός τεχνικός οδήγησε τους «ερυθρόλευκους» στην κατάκτηση του Κυπέλλου και στη νίκη επί του Ηρακλή, αφού πρώτα είχαν αποκλείσει τον Παναθηναϊκό. Η κούπα στην Ορεστιάδα ήταν η πρώτη κυπέλλου για τον ίδιο ως προπονητή φυσικά και έγινε ακόμα πιο γλυκιά επειδή κατακτήθηκε στην αγαπημένη του πόλη.
Ο Καλμαζίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο gazzetta.gr, μιλάει για τον τελικό και την κατάκτηση του Κυπέλλου, τις δυσκολίες τις φετινής χρονιάς και αναφέρεται ξεχωριστά στους παίκτες του, για τους οποίους έχει να πει μόνο καλά λόγια, όχι μόνο για τις ικανότητές τους, αλλά για τον χαρακτήρα τους και την προσπάθειά τους.

Κόουτς δεν θα αρχίσουμε από το Κύπελλο, αλλά από το ξεκίνημα της χρονιάς. Έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα πέρυσι, πως ένιωσες όταν σου είπαν ότι δεν θα συνεχίσεις ως πρώτος, αλλά ως βοηθός του Γκουλινέλι;

«Δεν μπορώ να πω πως τρελάθηκα από την χαρά μου, αλλά ξέρω πως λειτουργούν οι μεγάλες ομάδες, καταλαβαίνω γιατί το έκαναν. Ο Ολυμπιακός, είναι Ολυμπιακός και θέλουν ένα μεγάλο όνομα για τον πάγκο. Ο κόσμος θέλει ονόματα και ειδικά ο κόσμος του Ολυμπιακού. Με αυτό το σκεπτικό δεν με πείραξε και τόσο και δέχθηκα να μείνω ως βοηθός».

Προτάσεις από ομάδες για πρώτος προπονητής υπήρξαν;

«Ναι η αλήθεια είναι πως υπήρξαν επαφές με άλλες ομάδες ως πρώτος προπονητής. Ξέρω όμως ότι δεν είμαι καταξιωμένος στον χώρο και θέλω να κάνω βήμα-βήμα. Η σχολή δίπλα στον Κρίστιανσον είναι τεράστια, αλλά και δίπλα στον Γκουλινέλι. Ήθελα να κρατήσω και τις δύο σχολές και να προσπαθήσω να κάνω κάτι δικό μου».

Από την στιγμή που λες για δυο σχολές, τι έχεις πάρει από τον Σουηδό και τον Ιταλό;

«Από τον Κρίστιανσον, με τον οποίο συνεργάζομαι και τόσα χρόνια, έχω πάρει τα περισσότερα, ειδικά την τεχνική στο παιχνίδι. Από τον Γκουλινέλι τις διαπροσωπικές σχέσεις, τις ισορροπίες στα αποδυτήρια όπου ο Ιταλός ήταν πολύ καλός».

Δέχθηκες τελικά να μείνεις ως βοηθός και ξεκίνησες μαζί με τον Γκουλινέλι τον σχεδιασμό. Πού δώσατε το βάρος;

«Το μήνυμα και η γραμμή του συλλόγου ήταν να μειώσουν τα μπάτζετ, να βασιστούμε σε νεότερους παίκτες, όχι τόσο μεγάλα ονόματα. Με έλληνες που θα μπορούσαμε να κάνουμε μια βάση με το μέλλον. Το μειώσαμε και καταφέραμε να στήσουμε την ομάδα με τέτοιο σκεπτικό. Μετά είδαμε πως ακόμα και το μειωμένο μπάτζετ δεν βοήθησε οικονομικά και στη συνέχεια υπήρξαν τα αρνητικά με τις αποχωρήσεις παικτών και προπονητή, οι οποίες άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό την ομάδα».


«Περάσαμε δύσκολες στιγμές»



Τελικά φεύγουν οι Γκουλινέλι, Ζέκοφ και Κραλ. Τι σκέφτεσαι εκείνη τη στιγμή;

«Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα ήταν έτοιμη να διαλυθεί. Και ο Ντεσπέιν και ο Γιαμπλόνσκι ήταν έτοιμοι να φύγουν εκτός από τους προηγούμενους. Περάσαμε πράγματι πολύ δύσκολες στιγμές. Δεν μπορούσα να σκεφτώ αρνητικά, παρότι το κλίμα και λόγω των κακών εμφανίσεων, ειδικά αυτή με την Μπούντβα δεν ήταν και το καλύτερο. Πήγα στους παίκτες και τους είπα πως έτσι όπως έβλεπα την ομάδα διέκρινα ταλέντο και δυνατότητες. Απλά ήθελε δουλειά, υπομονή και εμπιστοσύνη και τους ζήτησα να το παλέψουμε».


«Με ανεβασμένη ψυχολογία μπορείς τα πάντα»


Εσύ το ζήτησες, πόσο δύσκολο όμως ήταν να το δεχθούν και οι παίκτες;


«Εντάξει αυτό ήταν δύσκολο. Όταν υπήρξαν παίκτες χωρίς θέρμανση στο σπίτι, δεν μπορούσαν να σκεφτούν το βόλεϊ. Προσπαθούσα όμως να τους δώσω να καταλάβουν πως το να ασχολούμαστε σε αυτό δεν μας βγάζει από το αδιέξοδο. Ο μόνος δρόμος είναι να διακριθούμε μέσα στο γήπεδο. Ευτυχώς τα παιδιά ακολούθησαν αυτό το σκεπτικό και έτσι ήρθαν οι επιτυχίες. Με ανεβασμένη ψυχολογία μπορείς τα πάντα. Και να πληρωθούμε και να μην πληρωθούμε, αυτό που κάνουμε στο γήπεδο πρέπει να το ευχαριστηθούμε. Το έχουν προσπαθήσει τα παιδιά. Γυρίζουν το διακόπτη.


«Έτοιμος να τα διαλύσει όλα ο Γκουλινέλι»


Ποια στιγμή φοβήθηκες περισσότερο ως σημείο μηδέν για την ομάδα;

«Λίγο πριν τα Χριστούγεννα που δεν ξέραμε ποιος θα μείνει και ποιος θα φύγει, ήταν πολύ δύσκολο. Όταν έφυγε ο Γκουλινέλι και ήταν έτοιμος να τα διαλύσει όλα, εγώ προσπάθησα να συγκρατήσω τα πράγματα. Του έλεγα ότι τα παιδιά είναι μικρά και θέλουν να αποδείξουν πολλά πράγματα, αλλά η αλήθεια είναι πως πραγματικά φοβήθηκα ότι μπορεί να έρθει και το τέλος».

Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν και ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να κερδίσει το Κύπελλο. Ωστόσο ακόμα δεν έχει εξασφαλίσει την πρόκρισή του στην τετράδα. Πόσο δύσκολη είναι η συνέχεια;

«Πολύ δύσκολη. Ο στόχος μας είναι να μπούμε στην τετράδα και είμαστε κοντά, αλλά υπάρχει κίνδυνος. Σίγουρα έχουμε κάνει μια τεράστια υπέρβαση, αλλά αν καταφέρουμε να μπούμε τετράδα δεν φοβάμαι τίποτα. Είμαστε ικανοί για το καλύτερο».


«Παίζουν για τους εαυτούς τους και τους συμπαίκτες τους»


Παρά τις διακρίσεις που υπάρχουν, δεν υπάρχει κάποιος που να θέλει να λύσει αυτά τα προβλήματα. Τι έχεις να πει γι’ αυτό;


«Αυτό είναι το τραγικό της υπόθεσης. Αυτό που προσπαθώ να περάσω είναι πως όλα είναι ωραία να παίζεις για τη φανέλα, αλλά όταν δεν εκτιμάνε την προσπάθεια που κάνεις, να την κάνεις για τον εαυτό σου και τους συμπαίκτες σου. Αυτό περνάει και το γουστάρουν και παίρνουν όλο το ρίσκο για τους εαυτούς τους. Η πίκρα υπάρχει, αν δεν πληρώνεσαι, αν έχεις πρόβλημα με την θέρμανση, αλλά αν παίζεις για εσένα και τον διπλανό σου, όλα πάνε καλά».

Έχεις κατακτήσει ήδη ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο ως πρώτος προπονητής. Ποια είναι τα όνειρα που έχεις για την καριέρα σου;

«Η αλήθεια είναι ότι δεν σκέφτομαι το μέλλον. Ζω το σήμερα. Να χαρούμε το σήμερα και δουλεύοντας βάζουμε καλές βάσεις για το αύριο».

Αν ήταν να διαλέξεις ποιον θεωρείς πιο σημαντικό τίτλο, ποιος θα είναι αυτός;

«Κάθε τίτλος είναι διαφορετικός. Οι συνθήκες αυτές ήταν δύσκολες και μας έδωσε πιο μεγάλη χαρά, όχι μόνο σε εμένα, αλλά και σε πολλούς παίκτες που δεν είχαν ξαναπαίξει σε μεγάλο τελικό».


«Να έρθει ο κόσμος. Θα περάσει και αυτός ωραία»


Για την απουσία του κόσμου από τα περισσότερα παιχνίδια τι έχεις να πεις;


«Φυσικά και με πειράζει που δεν έρχεται ο κόσμος στο γήπεδο, ωστόσο θέλω να ευχαριστήσω και τα παιδιά της 7 που έχουν κάνει κινήσεις για να μας βοηθήσουν. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε το έχουμε κάνει και με το παραπάνω. Θέλουμε να έρθει ο κόσμος και να στηρίξουν τα παιδιά. Θα περάσουν και αυτοί ωραία».

Κλείνοντας θα ήθελα να μου μιλήσεις για κάποιους από τους παίκτες σου.

Ντίμα Φιλίποφ: «Από την πρώτη στιγμή που τον είδα, είπα ότι ξέρει βόλεϊ, κάτι πολύ σημαντικό για πασαδόρο. Έχει τεράστια θέληση και αυτός είναι καλός συνδυασμός. Πιστεύω ότι θα τα πάει πολύ καλά στην καριέρα του».

Μίταρ Τζούριτς: «Τον θυμάμαι τον Τζούριτς από μωρό. Είναι τεράστιο ταλέντο. Μέσα στα δύο καλύτερα ταλέντα στην Ευρώπη και σίγουρα θα κάνει σπουδαία πράγματα».

Ανδρέας Φράγκος: «Επίσης πολύ μεγάλο ταλέντο που έχει όλα τα προσόντα για να γίνει ένας πολύ καλός ακραίος. Έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό στην υποδοχή, εκεί που υστερούσε λίγο. Με εθνική είχε τεράστια προβλήματα στην υποδοχή, αλλά δουλεύει πάρα πολύ. Του έχω περάσει τεχνικά στοιχεία στην υποδοχή. Μπορεί να πετύχει πολλά».

Παύλος Κουζούνης: «Αρχίζει και ανεβαίνει και καταφέρνει και κάνει όλο και καλύτερα και πιο σταθερά βήματα. Έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης, αλλά έχει καταλάβει τον ρόλο του λίμπερο και τον παίζει καλά».

Ρολάντο Ντεσπέιν: «Είναι παίκτης παγκοσμίου κλάσης. Έχει άρτια τεχνική. Για έναν προπονητή είναι χαρά Θεού να τον βλέπει. Σωματικά δεν είναι όσο θα μπορούσε έτοιμος. Πιστεύω ότι θα γίνει ένας από τους καλύτερους στον κόσμο. Να χάσει λίγα κιλά και να γίνει πιο γρήγορος χρειάζεται και μετά θα είναι τέλειος».

Όσον αφορά τον Κουβανό πως αποφασίσατε το καλοκαίρι να πάρετε ρίσκο, με δεδομένο ότι είχε να παίξει δύο χρόνια βόλεϊ;

«Ήταν όντως μεγάλο ρίσκο. Είχα δει κασέτες, ενώ είχαμε πάρει καλές πληροφορίες. Έπαιξε ρόλο και το οικονομικό φυσικά, καθώς μπορεί αν είχαμε περισσότερα χρήματα να πηγαίναμε σε άλλες λύσεις».

Θα ήθελες να αφιερώσεις κάπου το Κύπελλο;

«Η αλήθεια είναι ότι δεν αφιερώνω κάπου τα κύπελλα, αλλά δεν θα μπορούσα να μην μιλήσω για την οικογένειά μου. Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια με τα όσα προβλήματα υπάρχουν στην ομάδα και το τρέξιμο που κάνω για να προσπαθώ να τα λύσω με έχουν στερηθεί και θέλω όλες τις επιτυχίες να τους τις αφιερώνω».

Πηγή gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...