ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ !

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ !

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Ζλάταν και Όλοφ: Οι ηγέτες της Σουηδίας

Ζλάταν και Όλοφ: Οι ηγέτες της Σουηδίας
Με αφορμή τη βράβευση του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και του Όλοφ Μέλμπεργκ, ως καλύτερου επιθετικού και αμυντικού της χρονιάς, αντίστοιχα, το gazzetta.gr κάνει μια αναδρομή στις καριέρες τους.

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς: Ο παραλίγο… λιμενεργάτης στην κορυφή του κόσμου

Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, όπως μαρτυρά και το όνομα του έχει καταγωγή από τη γειτονιά μας. Γιος του Βόσνιου Σέφικ Ιμπραΐμοβιτς και της Κροάτισσας Γιούρκα Γκράβιτς μεγάλωσε σε μια γειτονιά μεταναστών του Μάλμε της Σουηδίας έχοντας τρεις αδερφές και δυο αδερφούς. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα παρόλο που η Σουηδία αγκαλιάζει τους μετανάστες. Ο μικρός Ζλάταν ασχολήθηκε από μικρός με το ποδόσφαιρο που ήταν μια διέξοδος από την φτώχια. Από έξι χρονών ξεκίνησε στην τοπική ομάδα Μάλμε ΒΙ, ενώ στην συνέχεια βρέθηκε στην FBK Μπάλκαν, που όπως εύκολα γίνεται κατανοητό ήταν μια ομάδα για τους μετανάστες από τα Βαλκάνια.

Εκεί ο Ζλάταν έχει τις πρώτες ποδοσφαιρικές του αναμνήσεις αλλά και δείχνει τα πρώτα δείγματα του ταλέντου του. Σε μια συνέντευξη του χαρακτηριστικά ανακαλεί από την μνήμη του την πρώτη του εμφάνιση με την Μπάλκαν. Ενώ η ομάδα του έχανε με 4-0 ο μικρός Ζλάταν που πέρασε σαν αλλαγή στο ημίχρονο πέτυχε 8 γκολ και πήρε μόνος του το παιχνίδι.

Το όνομα του δεν αργεί να γίνει γνωστό και στους ανθρώπους της μεγάλης ομάδας της πόλης, της Μάλμε ΦΦ. Στα πρώιμα εφηβικά του χρόνια γίνεται βασικός στην μικρή ομάδα της Μάλμε, αλλά σύντομα φτάνει κοντά στην παραίτηση του από το ποδόσφαιρο.

Οι ανάγκες τις οικογένειας επιτάσσουν ο Ζλάταν να δουλεύει στο λιμάνι της πόλης για να συνεισφέρει στο εισόδημα της οικογένειας, όμως ο τότε προπονητής του τον έπεισε να συνεχίσει το ποδόσφαιρο.

Η πρώτη χρονιά του Ίμπρα στην πρώτη ομάδα της Μάλμε ήταν το 1999 και ήταν μια από τις πιο καταστροφικές για την ομάδα της επαρχίας Σκόνε της Σουηδίας, καθώς τερμάτισε στην 13η θέση και υποβιβάστηκε. Στην δεύτερη εθνική ο Ζλάταν εντυπωσιάζει και στρέφει το βλέμμα του Αρσέν Βεγκέρ πάνω του. Όμως ο Αλσατός δεν καταφέρνει να τον αγοράσει και ο Ζλάταν μετεγγράφεται στον Άγιαξ για 7.8 εκατομμύρια ευρώ.

Εκεί βρίσκει λίγο χρόνο συμμετοχής στην αρχή, ωστόσο μετά την απόλυση του Κο Αντριάνσε, ο Ρόναλντ Κούμαν του εμπιστεύεται θέση βασικού και ο Άγιαξ κερδίζει τον τίτλο του 2001-02. Την επόμενη χρονιά η φοβερή τότε φουρνιά του Άγιαξ με Βαν ντερ Φάαρτ, Σνάιντερ και Ιμπραΐμοβιτς φτάνει στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, οπού και αποκλείεται με μεγάλη δυσκολία από την Μίλαν. Το 2004 σε ένα φιλικό Σουηδίας – Ολλανδίας, ο Ζλάταν τραυματίζει τον συμπαίκτη του στον Άγιαξ, Ράφαελ Φαν ντερ Φάαρτ και στη συνέχεια κατηγορείται από αυτόν ότι το έκανε επίτηδες. Αυτό οδηγεί στην πώληση του στην Γιουβέντους για 16 εκατομμύρια ευρώ.

Η τύχη του τον ακολούθησε και εκεί καθώς ο τραυματισμός του Νταβίντ Τρεζεγκέ τον βάζει στην βασική εντεκάδα και πετυχαίνει 16 γκολ. Η δεύτερη σεζόν δεν ήταν τόσο αποδοτική σε γκολ καθώς ο Ζλάταν μετακινείται από την κορυφή στα πλάγια αλλά ο Ζλάταν συμμετέχει στην ανάπτυξη της Γιουβέντους και έχει μεγάλο αριθμό τελικών πασών. Το 2005- 06 είναι η χρονιά του σκανδάλου Καλτσιόπολις. Η Σέρια Β είναι πολύ λίγη για τον Ζλάταν που είναι αμετακίνητος στην απόφαση του να εγκαταλείψει την Γιουβέντους.

Στις 10 Αυγούστου 2006 ο Ιμπραίμοβιτς γίνεται persona non grata για τους τιφόζι της Κυρίας καθώς για 24.8 εκατομμύρια μεταγράφεται στην μισητή αντίπαλο της, την Ίντερ. Την πρώτη του χρονιά η Ίντερ κατακτά το πρώτο σκουντέτο μετά από 17 χρόνια με ρεκόρ 97 πόντων.

Το 2009 ο Ιμπραίμοβιτς γίνεται παίκτης της Μπαρτσελόνα. Παρά τα 16 γκολ του η αποτυχία της Μπάρτσα να κάνει το ριπίτ στο Τσάμπιονς Λιγκ εκφράζεται με δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του, καθώς ο « Ίμπρα Καντάμπρα» δεν εντυπωσίασε σε μια ομάδα που δεν ταίριαξε ποτέ. Έτσι το 2010 ο Ιμπραίμοβιτς λέει αντίο στις καλές του σχέσεις με τους οπαδούς και της Ίντερ καθώς γίνεται κάτοικος Μιλάνου ξανά αλλά με τη φανέλα της Μίλαν πλέον. Το Ιταλικό ποδόσφαιρο έχει ξανά ένα από τα αγαπημένα του παιδιά.

Ο Ιμπραΐμοβιτς, αν και θα μπορούσε να αγωνιστεί για τη Βοσνία και την Κροατία, επιλέγει τη χώρα που γεννήθηκε, την Σουηδία. Κάνει το ντεμπούτο του σε ένα φιλικό με τα νησιά Φερόε που έληξε 0-0 και παίρνει μέρος στο Παγκόσμιο κύπελλο του 2002, οπού η Σουηδία φτάνει μέχρι τους 16 οπού και αποκλείεται από την Σενεγάλη. Ο Ζλάταν θεωρείται από τους Σουηδούς σαν διάδοχος του Λάρσον, όμως δεν καταφέρνει να τους δικαιώσει καθώς η Σουηδία αποκλείεται από τους 8 στα δυο επόμενα Euro, ενώ στα Μουντιάλ φτάνει και πάλι μέχρι τους 16 και στο μουντιάλ του 2010 η Σουηδία μετά από πολύ καιρό δεν προκρίνεται.

Παρόλα αυτά η λατρεία που έχουν για τον Ίμπρα στη Σουηδία είναι πρωτοφανής καθώς όταν σκοράρει με την ομάδα του γίνεται πρώτο θέμα σε αθλητικές και μη εκπομπές.

Μέλμπεργκ: Ο… τενίστας που κατέληξε στο λιμάνι

Ο Όλοφ Μέλμπεργκ δεν είχε τις ανησυχίες του Ζλάταν όταν μεγάλωνε. Παιδί Σουηδών δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και όνειρο του ήταν το… Γουίμπλετον. Η μητέρα του, ως καθηγήτρια φυσικής αγωγής του μεταδίδει την αγάπη για τα σπορ και ο μικρός Όλοφ ξεχωρίζει σαν μεγάλο ταλέντο του τέννις! Μόνο στο λύκειο ο Όλοφ αποφάσισε να επικεντρωθεί στην δεύτερη αγάπη του, το ποδόσφαιρο του.

Ξεκίνησε από την ομάδα της Ντέγκερφορς για να μεταγραφεί σύντομα στην ΑΙΚ Στοκχόλμης που ξεχωρίζει γρήγορα σαν κεντρικός χαφ! Μετά από 10 μήνες τον αποκτά η ισπανική Ρασίνγκ Σαντατέρ και εντυπωσίαζει και έκει μπαίνοντας γρήγορα στο στόχαστρο της Βαλένθια και της Μπαρτσελόνα.

Όμως η Άστον Βίλα είναι η ομάδα που τον αποκτά. Σύντομα γίνεται βασικό μέλος και αρχηγός της Βίλα, ενώ μετακινείται στην άμυνα. Το 2008 αγωνίζεται σαν δεξιό μπακ μετά την μεταγραφή του Ζατ Νάιτ και μετά από αρκετά χρόνια παραμονής στην Αγγλία αποφάσισε να μετακομίσει νοτιότερα στην Γιουβέντους.

Στο τελευταίο παιχνίδι του ο Μέλμπεργκ μοιράζει από μια φανέλα του στους οπαδούς της Βίλα που γράφει «Thanks 4 your support» (ευχαριστώ για την υποστήριξη σας) καθώς το νούμερο τέσσερα ήταν αυτό που φόραγε.

Μετά από έναν αρκετά καλό χρόνο στη Γιουβέντους οι Ιταλοί αποφάσισαν ότι δεν χώραγε στα πλάνα τους για την επόμενη χρονιά και έτσι ο Ολυμπιακός τον αποκτά για 2.5 εκατομμύρια το καλοκαίρι του 2009.

Βίοι παράλληλοι για Μέλμπεργκ και Ζλάταν στην εθνική Σουηδίας καθώς το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 είναι η πρώτη τους διοργάνωση. Παρόλο που ο Όλοφ είναι από τους στυλοβάτες της άμυνας η Σουηδία δεν καταφέρνει να διακριθεί, ενώ η κόντρα του με τον Λιουνγκμπέργκ χαλάει το κλίμα της ομάδας το 2002 και το 2006 κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...