ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ !

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ !

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Η δικαίωση του Λουκά και του Ζόραν

Η δικαίωση του Λουκά και του Ζόραν

Ο Μάνος Μανουσέλης γράφει στο blog του για την τεράστια νίκη του Ολυμπιακού στην Τουρκία και τις καταπληκτικές εμφανίσεις του Λουκά Μαυροκεφαλίδη και του Ζόραν Έρτσεκ.
Είναι νόμος: Η διάκριση στην Ευρωλίγκα περνάει μέσα από μεγάλες νίκες εκτός έδρας. Οποια ομάδα παίρνει το πρωτάθλημα, όσες φτάνουν ως το φάιναλ φορ είναι μαθηματικά βέβαιο ότι έχουν κάνει τουλάχιστον μία, μπορεί και δύο καθοριστικής σημασίας νίκες μακριά από το σπίτι τους. ΟΟλυμπιακός,  υπό αυτή την έννοια έπαιζε το βράδυ της Πέμπτης στο φλεγόμενο Σινάν Ερντέν της Κωνσταντινούπολης, το πιο κρίσιμο ματς της σεζόν απέναντι στην Φενέρ-Ούλκερ και κατάφερε να πάρει όχι μόνο τη νίκη, αλλά και την διαφορά των 15 πόντων που κάλυψαν την ήττα από τους Τούρκους στο ΣΕΦ.
Το απίθανο τρίποντο του Παπαλουκά με τη λήξη ήταν το κερασάκι στην τούρτα για τον Ιβκοβιτς και τους παίκτες του, οι οποίοι πραγματοποίησαν συνολικά εκπληκτική εμφάνιση ειδικά στα τελευταία 15 λεπτά του αγώνα!  Ετσι το ματς με την Ζαλγκίρις έχει πλέον τυπική σημασία και οι ερυθρόλευκοι μπορούν ν’ αρχίσουν την προετοιμασία τους για τα πλέι οφς  απέναντι στην Σιένα του Νίκου Ζήση…
Ο Ολυμπιακός, χωρίς διάθεση υπερβολής, χρωστάει μεγάλη χάρη στη Φενέρ-Ούλκερ . Όχι για το διπλό στην Πόλη, αλλά για το διπλό που πήρε μέσα στο ΣΕΦ. Εκείνη η ήττα ενεργοποίησε τον συναγερμό στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο με αποτέλεσμα τρεις μεγάλες εκτός έδρας νίκες και τρεις εμφανίσεις η μία καλύτερη από την άλλη. Ζαλγκίρις, Βαλένθια και Φενέρ-Ούλκερ ύψωσαν λευκή σημαία μπροστά στην αποφασιστικότητα των ερυθρολεύκων και παρά τα προβλήματα τους.
Στον τελικό της Κωνσταντινούπολης ο Ντούσαν Ιβκοβιτς έβγαλε από το καπέλο του, σαν άλλος μάγος Χουντίνι, παρουσίασε δύο νέα όπλα για τα οποία ο αντίπαλος δεν ήταν ούτε προετοιμασμένος, ούτε καν υποψιασμένος:  Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης και ο Ζόραν Ερτσεκ σκόραραν 39 από τους 80 πόντους που πέτυχε ο Ολυμπιακός και  έβαλαν  την υπογραφή τους στον θρίαμβο των «ερυθρολεύκων».
Η μεγάλη εμφάνιση τόσο του Λουκά, όσο και του Ζόραν, το γεγονός ότι πλέον οι πάντες τους βγάζουν το καπέλο, είναι μια δικαίωση πρώτα από όλα για τους ίδιους τους παίκτες, οι οποίοι για να φτάσουν ως εδώ πέρασαν δρόμους που δεν ήταν στρωμένοι με ροδοπέταλα. Ο αστικός μύθος θέλει τους μεγάλους μπασκετμπολίστες να είναι και λίγο …μούτρα, διότι τα καλά παιδιά είναι εύκολα θύματα των πονηρών της πιάτσας. Ο Μαυροκεφαλίδης και ο Ερτσεκ είναι κανονικοί άνθρωποι. Πάνε στο γήπεδο κάθε μέρα για να δουλέψουν σκληρά, κάνουν όσο καλύτερα μπορούν ότι τους ζητηθεί και το βράδυ πηγαίνουν σπίτι τους. Δεν παίζουν καλά το παιχνίδι των δημοσίων σχέσεων. Ασχολούνται μόνο με το μπάσκετ και στην Ελλάδα του 2011 αυτή η νοοτροπία δεν πουλάει…
Η απόφαση του Ιβκοβιτς να αφήσει τον Μπουρούση στην Αθήνα και τον Νίλσεν στον πάγκο   δημιούργησε τον χώρο που χρειαζόντουσαν ο Λουκάς και ο Ζόραν για να δείξουν τι μπορούν να κάνουν. Ο Μαυροκεφαλίδης σαν πεντάρι κι παίζοντας κοντά στο καλάθι, ο Ερτσεκ σαν σουτέρ ολκής με πολύ αυτοπεποίθηση,  ξεχώρισαν περισσότερο γιατί ήταν εκείνοι που σήκωσαν την σημαία της αντίστασης όταν ο Ολυμπιακός βρέθηκε πίσω με 12 πόντους στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου.
Επίσης διακρίθηκαν παίζοντας ταυτόχρονα  στο παρκέ, κάτι που δεν έχει συμβεί σχεδόν ποτέ στα προηγούμενα παιχνίδια των ερυθρολεύκων στην Ευρωλίγκα. Και ας μην ξεχνάμε ότι στο ξεκίνημα της σεζόν, ούτε ο Ελληνας, αλλά ούτε και ο Σέρβος ήταν βασικοί. Κέρδισαν με το σπαθί τους και την δουλειά τους την εμπιστοσύνη των προπονητών και των συμπαικτών τους και αυτό είναι διπλό κέρδος για τους Πειραιώτες…
Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και για τρεις ακόμη παίκτες. Ο Παπαλουκάς, που από χθες είναι  ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στην Ευρωλίγκα, ο Νεστέροβιτς και ο Γκόρντον έκαναν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν η ομάδα, την στιγμή που έπρεπε. Σκληρή άμυνα, οργάνωση και δημιουργία από τους δύο γκαρντ, ριμπάουντ και τελειώματα των φάσεων στην  επίθεση με υψηλό ποσοστό από τον Σλοβένο.
Το δίδυμο των Σπανούλη, Τεόντοσιτς δεν φάνηκε ιδιαίτερα χθες και είναι σημαντικό για τον Ολυμπιακό ότι πήρε μια τόσο σημαντική νίκη χωρίς να είναι πρωταγωνιστές οι …συνήθεις ύποπτοι. Ο Βασίλης, χάρις στην ικανότητα του να κλείνει τους αγώνες, βοήθησε στο τέταρτο δεκάλεπτο, αλλά δεν ήταν στο παρκέ όταν οι ερυθρόλευκοι έκαναν την ανατροπή από το -12, ενώ ο Μίλος έπαιξε λιγότερο από 20 λεπτά, καθώς ο Ιβκοβιτς προτίμησε αρκετή ώρα το σχήμα Παπαλουκάς – Γκόρντον και να πάει η μπάλα στους ψηλούς.
Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το παιχνίδι με ένα σχήμα που δεν το έχουμε ξαναδεί στην φετινή σεζόν: Σπανούλης, Τεόντοσιτς, Παπανικολάου στην περιφέρεια, Ερτσεκ και Μαυροκεφαλίδης στο τέσσερα και το πέντε. Αν έπρεπε να μπει τίτλος στην πρώτη περίοδο θα μπορούσε να είναι κάτι σαν το «Ο Ζόραν πήρε το όπλο του», διότι τα 3/3 τρίποντα από τον Σέρβο ήταν ο βασικότερος λόγος για τον οποίο η ελληνική ομάδα βρέθηκε να προηγείται με 20-18 στο τέλος του δεκαλέπτου.
Γενικά οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν πολύ δυνατά στο παιχνίδι, συγκεντρωμένοι και αποφασισμένοι για να πετύχουν το στόχο της νίκης έστω και με… μισό πόντο, ώστε να εξασφαλίσουν την πρωτιά στον όμιλο. Η πίεση στην άμυνα και η διεισδυτική ικανότητα του Σπανούλη έδωσαν τις ευκαιρίες που έψαχνε ο Ολυμπιακός για να τρέξει και να αποκτήσει την αυτοπεποίθηση που είχε ανάγκη για να πατήσει γερά στην έδρα των Τούρκων.
Η αντίδραση της Φενέρ – Ούλκερ ήρθε από την γραμμή των 6μ.75. Τρία τρίποντα των Γιασικεβίτσιους, Τόμας και Πρέλντριτς έφεραν το ματς σε ισορροπία και η δεύτερη περίοδος έληξε με τους Τούρκους να προηγούνται με 36 – 34.
Για τον Ολυμπιακό ήταν καταστροφή το ξεκίνημα του τέταρτου δεκαλέπτου. Οι γηπεδούχοι με κλειδί την άμυνα του Κίνσεϊ στον Σπανούλη και τον αμερικανό να κάνει ζημιά στο ανοικτό γήπεδο ξέφυγαν με 12 πόντους (49-37).
Η  απάντηση του Ντούντα ήταν άμεση: Μαυροκεφαλίδης στη θέση του Νεστέροβιτς σαν πεντάρι και δίδυμο κοντών οι Παπαλουκάς, Γκόρντον. Αυτόματα η εικόνα του αγώνα άλλαξε. Η πίεση στην άμυνα, οι ασίστ των κοντών και η εκτελεστική ικανότητα των ψηλών ( ο Λουκάς έβαλε οκτώ συνεχόμενους  και ο Ερτσεκ ένα τρίποντο – μαχαιριά στην καρδιά της Φενέρ – Ούλκερ  με την λήξη του τρίτου δεκαλέπτου) βοήθησαν τον Ολυμπιακό να κλείσει το δεκάλεπτο με την διαφορά στον πόντο (55-54). Στο ίδιο διάστημα η επιμονή των Τούρκων να σουτάρουν τρίποντα και η παρουσία του Γιασικεβίτσιους που ήταν ο αδύναμος κρίκος στην άμυνα των γηπεδούχων διευκόλυναν την αποστολή των ερυθρολεύκων.
Στο τέταρτο δεκάλεπτο ο ρυθμός του αγώνα δεν άλλαξε και ο Ολυμπιακός ξέφυγε στο σκορ με 64-55 χάρις στην ίδια συνταγή. Από εκεί και πέρα τα πράγματα ήταν απλά για μια ομάδα σαν τους ερυθρόλευκους που έχει παίκτες σαν τον Παπαλουκά και τον Σπανούλη για να τελειώσουν τον αγώνα. Σε αυτό βοήθησε πολύ και η παρουσία του Νεστέροβιτς, ο οποίος  τέλειωσε ιδανικά τα pick n’ roll, αλλά και κυριάρχησε στα ριμπάουντ.
Η νίκη του Ολυμπιακού πήρε διαστάσεις θριάμβου με την κάλυψη της διαφοράς των 14 πόντων, αλλά και από το γεγονός ότι έγινε με τον τρόπο που θέλει ο Ιβκοβιτς. Με έμφαση στην άμυνα, με ομαδικότητα (20 ασίστ) και τακτική στην επίθεση. Η Φενέρ – Ούλκερ με εξαφανισμένους τους ψηλούς της, με τον Ονάν να πέφτει από τους 16 πόντους στους 2 και τον Πρέλντριτς σε ρηχά νερά είχε εικόνα αποσύνθεσης στην τελευταία περίοδο και κινδυνεύει πλέον με αποκλεισμό αν χάσει από την Βαλένθια στην Ισπανία.
Κάτι τελευταίο που δεν έχει σχέση με το ματς, αλλά με την νοοτροπία μας: Αλήθεια αν αποκλειστεί και η Φενέρ – Ούλκερ μετά την Εφές Πίλσεν, πως θα δικαιολογήσουμε την βεβαιότητα (και όχι μόνο) που είχαμε όλοι ότι οι Τούρκοι θα έχουν ομάδα στο φάιναλ φορ διότι ο κεντρικός χορηγός της Ευρωλίγκας είναι οι τουρκικές αερογραμμές;
Πηγή gazzeta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...