ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ !

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ !

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΞΑΝΘΗ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟ "OVERLAP.GR"


Η αρχική διάταξη των ομάδων. Ιδιαίτερα ξεκάθαρο ήταν το man-to-man του Μπόατενγκ στον Ιμπαγάσα

Πριν την έναρξη της μετάδοσης του αγώνα Ξάνθη-Ολυμπιακός, η κρατική τηλεόραση εμφάνισε μια κάρτα με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν στο γήπεδο της Ξάνθης. Η υγρασία στον αγωνιστικό χώρο έφτανε το 94% (το μέγιστο είναι 100%) και πράγματι με την έναρξη του αγώνα ήταν ξεκάθαρο πως ο αγώνας θα εξελισσόταν πάνω σε ένα ιδιαίτερα γλιστερό τερέν. Ένα άλλο χαρακτηριστικό στιγμιότυπο πριν την έναρξη του αγώνα ήταν οι σύντομες δηλώσεις του παίχτη της Ξάνθης, Σπύρου Βλονταρά, ο οποίος μιλώντας για το παιχνίδι κατέληξε στο ότι «ένα Χ δεν θα ‘ταν κακό αποτέλεσμα», χαρακτηριστικό της ψυχολογίας με την οποία ξεκίνησε η ακριτική ομάδα.

Πως κατέβηκαν στο γήπεδο

Ο Βαλβέρδε έπαιξε και πάλι με το αγαπημένο του 4-4-1-1 και εμπιστεύτηκε τους παίχτες που αγωνίστηκαν εναντίον του Ολυμπιακού Βόλου την προηγούμενη αγωνιστική, πλην της θέσης του τερματοφύλακα, όπου επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον Πάρντο. Ο Βαλβέρδε στις δηλώσεις του μετά τον αγώνα μίλησε για τον Πάρντο και ανέφερε ότι αναζητώντας τον διάδοχο του Νικοπολίδη θέλησε να δώσει παιχνίδια στον έτερο τερματοφύλακα του Ολυμπιακού. Δεν ξέρουμε κατά πόσο έπαιξε ρόλο σε αυτό και το δύσκολο τερέν, μιας και ο Πάρντο αν και είναι πιο ασταθής από τον Νικοπολίδη σίγουρα είναι περισσότερο «ελαστικός» και αυτή τη στιγμή διαθέτει καλύτερα «ρεφλέξ» από τον 40χρονο ερυθρόλευκο τερματοφύλακα. Επίσης πολλοί ανέμεναν τον Φετφατζίδη σε ρόλο δεξιού χαφ, όμως ο Βαλβέρδε αποφάσισε να ξεκινήσει τον Ρόμμενταλ ίσως διότι ήθελε να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα του Δανού βλέποντας και το γρήγορο τερέν του γηπέδου των Πηγαδιών.

Από την άλλη, ο Γιώργος Παράσχος χρησιμοποίησε ένα αμυντικό σύστημα όχι τόσο με την έννοια της διάταξης (όπου φαινομενικά έμοιαζε με 4-3-3) αλλά όσο με τις οδηγίες που είχαν συγκεκριμένοι παίχτες. Έτσι είδαμε σε καθαρό ρόλο αμυντικού χαφ (μπροστά από τα στόπερ) τον Στρμπα, μπροστά του δύο χαφ, Φλίσκα και Μπόατενγκ ενώ σαν αριστερό χαφ αγωνίστηκε ο Στίουαρτ, ο οποίος είναι περισσότερο αριστερό μπακ παρά εξτρέμ. Η κίνηση του Παράσχου με τον Στίουαρτ στόχευε ξεκάθαρα στο να περιορίσει τις επελάσεις του φορμαρισμένου Τοροσίδη αλλά αναπόφευκτα περιόριζε τις επιλογές της Ξάνθης στην επίθεση. Τέλος, ο Μπόατενγκ είχε αναλάβει την στενή επιτήρηση του Ιμπαγάσα, ένα ξεκάθαρο man-to-man, το οποίο μπορούμε να πούμε ότι είχε αποτέλεσμα μέχρι το 35′ λεπτό όπου και ο Παράσχος άλλαξε το σύστημά του ώστε να διεκδικήσει ότι ήταν δυνατό από το ματς, μετά το 0-1.

Τα πρώτα 35 λεπτά

Η Ξάνθη μας μπέρδεψε. Από τους 11 ποδοσφαιριστές της μόνο δύο είχαν επιθετικές βλέψεις (Πόι και Κατόνγκο). Παρόλα αυτά όμως είδαμε την ακριτική ομάδα να πρεσάρει αρκετά ψηλά στα πρώτα λεπτά και να προσπαθεί με τον Πόι, σε χώρους πολύ μακριά από την περιοχή του Πάρντο, να δημιουργήσει κάποια επίθεση. Η όχι και τόσο καλή τεχνική των παιχτών που αγωνίζονταν στην αρχική ενδεκάδα (πλην του Πόι) σε συνδυασμό με το απαιτητικό τερέν, είχαν ως αποτέλεσμα τα πολλά λάθη και την απώλεια της κατοχής της μπάλας.

Ο Ολυμπιακός όμως διαθέτει παίχτες με εξαιρετική τεχνική και ταχύτητα। Οι ερυθρόλευκοι μπόρεσαν να κρατήσουν την κατοχή της μπάλας παρόλο που ο Ιμπαγάσα δεν μπόρεσε να αναλάβει ηγετικό ρόλο από την αρχή του αγώνα, μιας και ήταν «κλεισμένος» από τον προσωπικό του αντίπαλο। Ριέρα, Φουστέρ και Ντουντού άλλαζαν σωστά τη μπάλα ενώ βοήθειες έδινε και ο Ραούλ Μπράβο। Ο Τοροσίδης είχε περιοριστεί από το μαρκάρισμα του Στίουαρτ και δεν έδωσε πολλές βοήθειες στην αρχή, αλλά αργότερα βρήκε και αυτός χώρους αφού η Ξάνθη ανέβηκε για να ισοφαρίσει το παιχνίδι. Ο Ρόμμενταλ μπορεί να μην είχε κάποια καλή στιγμή, όμως με την ταχύτητά του κέρδιζε μέτρα και βοήθησε στην γρήγορη μεταφορά της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση, ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει τον τρόπο παιχνιδιού του Βαλβέρδε. Η καλή κυκλοφορία του Ολυμπιακού επέφερε τελικά το γκολ έπειτα από εξαιρετική κάθετη πάσα του Φουστέρ και επίσης εξαιρετική κίνηση του Ριέρα στην πλάτη της άμυνας.

Η διάταξη των ομάδων μετά την αλλαγή του Μαρσελίνιο στο 35' λεπτό

Η αλλαγή του Μαρσελίνιο

Μετά το 0-1 και την κακή εμφάνιση των γηπεδούχων, ο Παράσχος άλλαξε το σύστημα της Ξάνθης περνώντας στο γήπεδο τον δεξιό εξτρέμ Μαρσελίνιο στη θέση του αμυντικού χαφ Στρμπα. Έτσι η Ξάνθη συνέχισε το παιχνίδι με ένα 4-4-2 καθώς ο Κατόνγκο μεταφέρθηκε πιο μπροστά και πάτησε περιοχή ενώ στο κέντρο του γηπέδου η Ξάνθη είχε πλέον 2 παίχτες (Μπόατενγκ και Φλίσκα). Μοιραία το μαρκάρισμα του Μπόατενγκ στον Ιμπαγάσα χαλάρωσε και έδωσε στον Αργεντινό μέσο περισσότερο χώρο και ελευθερία κινήσεων. Όμως παρόλο που η Ξάνθη ήταν περισσότερο ευάλωτη στην άμυνά της, κατάφερε να δημιουργήσει ευκαιρίες και να απειλήσει τον Ολυμπιακό με ισοφάριση. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ευκαιρία του Μαρσελίνιο στο 40′ όπου ο Πάρντο με την έξοδό του «καθαρίζει» τη φάση, το σουτ του Μαρσελίνιο στο 45′ το οποίο αποκρούει ο Πάρντο και το δοκάρι του Κατόνγκο στο 50′.

Ο Ολυμπιακός άντεξε τελικά στην πίεση της Ξάνθης και ειδικά μετά το δεύτερο γκολ στο 51′ έπαιζε … μόνος του στο γήπεδο। Η ψυχολογία είναι ένας τρομακτικά σημαντικός παράγοντας στο ποδόσφαιρο και αυτό φάνηκε στο Σαββατιάτικο παιχνίδι. Μετά το δοκάρι της Ξάνθης ο Τοροσίδης σκόραρε ακριβώς στην επόμενη φάση το δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού και από εκεί και πέρα οι γηπεδούχοι κατέρρευσαν. Ο Ιμπαγάσα πιο ελευθερωμένος μοίρασε το παιχνίδι σωστά και η μπάλα κυκλοφόρησε ακόμα καλύτερα. Η κατοχή της μπάλας πέρασε εξ’ ολοκλήρου στον Ολυμπιακό ο οποίος με τον Μιραλάς, τον Ριέρα αλλά και τον Φετφατζίδη στα τελευταία λεπτά έδειχναν απειλητικοί σε κάθε επιθετική ενέργεια. Το τρίτο γκολ ήταν θέμα χρόνου: ο εξαιρετικός Φετφατζίδης έγινε αποδέκτης της έξυπνης σέντρας του Μιραλάς και με εκπληκτική κοφτή ντρίπλα αφού πέρασε τον αμυντικό σκόραρε από το ύψος της μικρής περιοχής.

Τα στατιστικά του αγώνα Ξάνθη-Ολυμπιακός। Χαρακτηριστικό στατιστικό τα λίγα φάουλ (27 συνολικά)

Όμορφο παιχνίδι

Αν και έχουμε συνηθίσει να παρακολουθούμε παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος με αργό ρυθμό, πολλά φάουλ και λίγα γκολ, το χθεσινό παιχνίδι ήταν πολύ όμορφο και «γεμάτο». Για του λόγου του αληθές μπορεί κανείς να ρίξει μια ματιά στα στατιστικά του αγώνα. Δεν υπήρχαν πολλά φάουλ (27 συνολικά), οι ποδοσφαιριστές επιχείρησαν 11 σουτ μέσα από την περιοχή και συνολικά είδαμε 22 σουτ. Φυσικά σε αυτό έπαιξε ρόλο τόσο ο τρόπος παιχνιδιού του Ερνέστο Βαλβέρδε όσο και το γκολ που πέτυχε ο Ολυμπιακός μόλις στο 16′ λεπτό. Τέλος πρέπει να τονίσουμε ότι ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου της Ξάνθης ήταν σε καλή κατάσταση με αποτέλεσμα η βροχή αλλά και η υψηλή υγρασία να μην «καταστρέψουν» το τερέν (όπως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα ελληνικά γήπεδα με αντίστοιχες κλιματολογικές συνθήκες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...