ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ !

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ !

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Οκτώ πρεμιέρες θα σου πω…

Οκτώ πρεμιέρες θα σου πω…
Η ιστορία θα γράψει ότι η δουλειά του ξεκίνησε στις 24 Νοεμβρίου απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Όχι, όμως, και το έργο του. Ο Ζεσουάλντο Φερέιρα κάνει… ρεαλιστικό ντεμπούτο την Κυριακή στην Κέρκυρα και το gazzetta.gr θυμίζει τις προηγούμενες πρεμιέρες προπονητών που ανέλαβαν μεσούσης της περιόδου την τελευταία δεκαετία. Ο «σημαδεμένος» Στράτος!

Ανέλαβε σε μια εποχή που απλά δεν πήγαινε άλλο… Ο Άγγελος Αναστασιάδης είχε φτάσει στα όριά του, οι παίκτες επίσης και ο κόσμος έβαλλε κατά πάντων μετά την εντός έδρας ήττα από την Στουρμ Γκρατς. Ο Έλληνας τεχνικός παραιτήθηκε μια μέρα μετά και η εύκολη και άμεση λύση ήταν ο Στράτος Αποστολάκης. Η πορεία του ολοκληρώθηκε στο τέλος εκείνης της σεζόν, στην οποία ο Παναθηναϊκός είχε ελάχιστα να διεκδικήσει.

Ένα από εκείνα τα ελάχιστα ήταν το κύπελλο και το γόητρο, αν απέκλεισε τον Ολυμπιακό. Η βαριά ήττα στην Λεωφόρο τον κυνηγά μέχρι και σήμερα, με αποτέλεσμα ο Στράτος Αποστολάκης να σημαδευτεί από εκείνο το ματς, αλλά και από την ήττα πρωταθλήματος στο ΟΑΚΑ.

ΑΝΕΛΑΒΕ: 21 Φεβρουαρίου του 2001.
ΔΙΑΔΕΧΤΗΚΕ: Τον Άγγελο Αναστασιάδη
ΕΙΔΙΚΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ: Παναθηναϊκός-Πανηλειακός (25/2/2001)
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: 0-3
ΔΗΛΩΣΗ: «Μου αρκεί ότι ξεκινήσαμε θετικά και στη συνέχεια θα δείξουμε τον καλό εαυτό μας, γιατί ο Παναθηναϊκός έχει το καλύτερο υλικό και μπορεί να ξεπεράσει την οποιαδήποτε κρίση»,
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 3 μήνες.
ΡΕΚΟΡ: 7-2-4

Ο… Ουρουγουανός μάγος!

Η δουλειά που είχε κάνει τη σεζόν 1998-99 στον Ιωνικό δεν είχε περάσει απαρατήρητη. Όταν ήρθε η κατάλληλη στιγμή, ο Παναθηναϊκός ανέσυρε από τη μνήμη του την πορεία της ομάδας της Νίκαιας και τον τεχνικό που είχε στον πάγκο της. Ο Σέρτζιο Μαρκαριάν ήρθε σε συμφωνία με τον Παναθηναϊκό λίγες μέρες μετά την παραίτηση του Γιάννη Κυράστα, ωστόσο το ντεμπούτο του ήταν διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Είχε χρόνο να δουλέψει με την ομάδα, να την γνωρίσει καλά και να τη διαμορφώσει, όπως ήθελε πριν μπει σε αγωνιστική διαδικασία.

Ό,τι κι αν έκανε λειτούργησε ευεργετικά, αφού και ο ίδιος ο αείμνηστος τεχνικός του Παναθηναϊκού όταν αποφάσιζε να φύγει, γνώριζε πως απλά η ομάδα του χρειαζόταν ένα ηλεκτροσόκ. Τα αποτελέσματα ήρθαν, οι πράσινοι διεκδίκησαν ακόμα και την πρόκριση απέναντι στην Μπαρτσελόνα, αλλά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο, η ισοπαλία που ουσιαστικά τέλειωνε τις πιθανότητες για τον τίτλο και όσα επακολούθησαν, ήταν ο λόγος που έφυγε ο Ουρουγουανός τεχνικός. Ο γιατρός τού συνέστησε ανάπαυση και ηρεμία και ο Μαρκαρίαν δεν μπορούσε να συζητήσει το ενδεχόμενο ανανέωσης του συμβολαίου του.

ΑΝΕΛΑΒΕ: 20 Δεκεμβρίου του 2001.
ΔΙΑΔΕΧΤΗΚΕ: Τον Γιάννη Κυράστα
ΕΙΔΙΚΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ: Παναθηναϊκός-Αιγάλεω (13/1/2002)
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: 2-1
ΔΗΛΩΣΗ: «Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας. Πρέπει να πηγαίνουμε βήμα - βήμα. Άλλωστε, δεν εξαρτάται είναι μόνο σε χέρι μας».
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 4 μήνες.
ΡΕΚΟΡ: 16-5-3

Ο Ουρουγουανός μάγος επιστρέφει!

Ήταν μια δοκιμασμένη λύση. Ο Παναθηναϊκός γνώριζε τι μπορούσε να πάρει, τι δεν μπορούσε να πάρει και από τι έπρεπε να τον κρατήσει μακριά… Ο Σέρτζιο Μαρκαριάν δεν είχε κρύψει ποτέ τη διάθεσή του να επιστρέψει και να έχει μια δεύτερη ευκαιρία. Έπρεπε, εξάλλου, να εμπλουτίσει και το λεξιλόγιό του!! Το ξεκίνημα με τον Φερνάντο Σάντος ήταν καταστροφικό για το τριφύλλι, που δεν είχε υπομονή να περιμένει να φανεί η δουλειά του Πορτογάλου και δεν συμβιβαζόταν με τις… ισχνές νίκες. Κυρίως, γιατί μέχρι να φύγει ο νυν εκλέκτορας της Εθνικής δεν υπήρχαν καν αυτές.

Το έργο του Σέρτζιο Μαρκαριάν ήταν εντυπωσιακό σε Ελλάδα και Ευρώπη. Έχασε το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία και στην Ριζούπολη, ενώ αποκλείστηκε από την Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο στα προημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Έμεινε για 20 συνεχόμενα παιχνίδια αήττητος (σ.σ. έχασε και αποκλείστηκε εντέλει από το Αιγάλεω στο κύπελλο) και πλήρωσε τα σπασμένα για το χαμένο αγώνα από τον Ολυμπιακό, όπως και αρκετοί ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού.

ΑΝΕΛΑΒΕ: 18 Οκτωβρίου 2002.
ΔΙΑΔΕΧΤΗΚΕ: Τον Φερνάντο Σάντος.
ΕΙΔΙΚΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ: Παναθηναϊκός-Άρης (27/10/2002)
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: 3-2
ΔΗΛΩΣΗ: «Είμαι ευχαριστημένος από τη νίκη και την προσπάθεια των παικτών μου, αλλά πρέπει να δουλέψουμε πολύ για να διορθώσουμε τα λάθη. Κάναμε δύο μεγάλα λάθη στην άμυνα και δεχθήκαμε δύο γκολ. Δεν έχουμε πολύ χρόνο. Πρέπει να προετοιμάζουμε την ομάδα για κάθε αγώνα χωριστά και να διορθώσουμε τη λειτουργία των γραμμών».
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Εφτά μήνες.
ΡΕΚΟΡ: 27-8-4

Το… τσέχικο ρίσκο!

Η δουλειά που είχε κάνει στον πάγκο του ΟΦΗ έδειχνε δείγματα αξιόλογου τεχνικού, που έχει τη δυνατότητα να πάρει το καλύτερο από τους παίκτες του. Όταν ο Παναθηναϊκός αντιλήφθηκε ότι δεν μπορεί να περιμένει τίποτα περισσότερο από τον Ιτζάκ Σουμ, από μέτριο θέαμα με καλά αποτελέσματα, έψαξε το κάτι διαφορετικό. Ο Ζντένεκ Σκάζνι ήταν ρίσκο για τον πάγκο των πρασίνων και αποδείχθηκε πως δεν ήταν ένα ρίσκο που άξιζε τον κόπο. Παρότι ξεκίνησε σχεδόν ονειρικά απέναντι στην Άρσεναλ και παρότι τα αποτελέσματά του στο Champions League ήταν θετικά (σ.σ. ήταν αήττητος), στην Ελλάδα χαλούσε το γλυκό. Όχι απλά χαλούσε, αλλά αποτύγχανε.

Έχασε τα ντέρμπι, απέτυχε σε λεγόμενα «εύκολα» παιχνίδια και ο αποκλεισμός από την ΑΕΚ στο κύπελλο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Κυρίως, γιατί εκείνο το απόγευμα του Φεβρουαρίου, η ομάδα του κινδύνεψε με διασυρμό στην «Λεωφόρο».

ΑΝΕΛΑΒΕ: 5 Οκτωβρίου 2004
ΔΙΑΔΕΧΤΗΚΕ: Τον Ιτζάκ Σουμ.
ΓΕΝΙΚΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ: Παναθηναϊκός-Ηλυσιακός 4-0 (11/10/2004,φιλικό παιχνίδι)
ΕΙΔΙΚΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ: Παναθηναϊκός-Αιγάλεω (16/10/2004)
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: 0-0
ΔΗΛΩΣΗ: «Δεν ψάχνω για δικαιολογίες. Απλά, αν δεν σκοράρεις, δεν κερδίζεις. Ξέρω ότι έχουμε δύσκολο πρόγραμμα»
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 4 μήνες
ΡΕΚΟΡ: 11-7-5

Η ιταλική… περίπτωση!

Ήταν μια χρονιά για τον Παναθηναϊκό, που ό,τι μπορούσε να πάει στραβά, είχε πάει. Κακό ξεκίνημα με Ιτζάκ Σουμ, χειρότερη συνέχεια με τον Ζντένεκ Σκάζνι και ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι κατέφθασε για να σώσει όσα προλάβαινε. Στο… πλέον ανεπίσημο ντεμπούτο του, ως θεατής, είχε φέρει γούρι στον Παναθηναϊκό που κέρδισε 1-0 τη Σεβίλλη. Στο δικό του ντεμπούτο ήρθε ο αποκλεισμός, ωστόσο η πορεία του μέχρι το τέλος της σεζόν του εξασφάλισε την παραμονή του. Άλλωστε, και οι πράσινοι είχαν εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση και την έξοδο στο Champions League, ενώ διεκδίκησαν και τον τίτλο.

Η δεύτερη σεζόν του στο τριφύλλι δικαιολόγησε όσα ήταν γνωστά πριν έρθει στην Ελλάδα, κυρίως για το εκρηκτικό του χαρακτήρα του. Υπήρξαν καλές στιγμές, υπήρξαν οι συντριβές στο Champions League και κυρίως υπήρχαν εντάσεις, που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στον Παναθηναϊκό και στην Ελλάδα.

ΑΝΕΛΑΒΕ: 16 Φεβρουαρίου 2005
ΔΙΑΔΕΧΤΗΚΕ: Ουσιαστικά τον Ζντένεκ Σκάζνι, ενώ ενδιάμεσα στον πάγκο του Παναθηναϊκού βρέθηκε για δύο ματς ο Τότης Φυλακούρης.
ΓΕΝΙΚΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ: Σεβίλλη-Παναθηναϊκός 2-0 (25/2/2005)
ΕΙΔΙΚΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ: Παναθηναϊκός-Κέρκυρα (27/2/2005)
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: 1-0
ΔΗΛΩΣΗ: Τον Παναθηναϊκό είχε εκπροσωπήσει στη συνέντευξη Τύπου ο Τότης Φυλακούρης λόγω πένθους του Ιταλού τεχνικού, που είχε χάσει τη μητέρα του.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 15 μήνες.
ΡΕΚΟΡ: 31-9-12 (8-4-11 και 23-5-11)

Ο Βόσνιος αναλυτής!

Φυσιολογικά, δεν θα έπρεπε να βρίσκεται ανάμεσα στους τεχνικούς που ανέλαβαν στη διάρκεια μιας σεζόν, αφού ήταν γνωστό εξ αρχής πως επρόκειτο για μια λύση της στιγμής. Δεν λογίζεται, ωστόσο, ούτε ως υπηρεσιακός, αφού βρέθηκε στον πάγκο του τριφυλλιού για τέσσερα παιχνίδια και ό,τι μπορούσε να το περισώσει από όσα είχε αφήσει πίσω του ο Χανς Μπάκε, το έσωσε. Ο τότε τεχνικός διευθυντής του τριφυλλιού και νυν αναλυτής στο gazzetta.gr έφυγε αήττητος από την ομάδα, με το επεισοδιακό φινάλε να έρχεται στο Ηράκλειο.

Οι πράσινοι κατάφεραν να ανατρέψουν το 3-0 και να φτάσουν στην ισοφάριση, ωστόσο στο συγκεκριμένο ματς υπήρξε επεισόδιο του Μίκαελ Άντονσον με τον Ράικο Γιάνγιανιν και φαινόταν ότι η μεταβατική περίοδος, πρέπει να λάβει τέλος.

ΑΝΕΛΑΒΕ: 16 Σεπτεμβρίου 2006
ΔΙΑΔΕΧΤΗΚΕ: Τον Χανς Μπάκε
ΕΙΔΙΚΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ: Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ (25/9/2006)
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: 2-1
ΔΗΛΩΣΗ: «Είχα πει στους παίκτες ότι τους έχω τεράστια εμπιστοσύνη και επιβεβαιώθηκα. Είχαμε θέσει κάποιες προτεραιότητες και προσπαθούμε να τις εφαρμόσουμε. Η βελτίωση που δείχνουμε οφείλεται στην καλή διάθεση των ποδοσφαιριστών και στο ότι αναποκρίνονται στις απαιτήσεις των περιστάσεων. Χρειάζεται καθημερινή δουλειά για να διορθώσουμε τα λάθη μας».
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Ένας μήνας.
ΡΕΚΟΡ: 3-1-0

Ο Ισπανός κατακτητής!

Ήταν μια χρονιά που ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο. Η σκιά ενός εφιαλτικού αποκλεισμού, τα επεισόδια στην Πάτρα και ένας προπονητής που ακόμα και θαύματα αν έκανε, δεν θα έπειθε ότι αξίζει να βρίσκεται στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Ο Χανς Μπάκε, φυσικά, δεν έκανε θαύματα και σύντομα αποτέλεσε παρελθόν. Μετά το πέρασμα του Γιάσμικο Βέλιτς, η λύση ήρθε από την Ισπανία με τον Βίκτορ Μουνιόθ να αποδέχεται την πρόταση του τριφυλλιού και να αναλαμβάνει στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Ο Παναθηναϊκός είχε έναν εντυπωσιακό μήνα (σ.σ. Νοέμβριος), είχε ορισμένες εντυπωσιακές βραδιές (π.χ. 1-4 επί της ΑΕΚ, 0-1 στο Καραϊσκάκη), αλλά στο φινάλε έμεινε χωρίς τίτλο παρότι αντιμετώπισε τη Λάρισα στον τελικό του Κυπέλλου και χωρίς δεύτερη θέση και Champions League.

ΑΝΕΛΑΒΕ: 9 Οκτωβρίου του 2006.
ΔΙΑΔΕΧΤΗΚΕ: Ουσιαστικά τον Χανς Μπάκε, τυπικά τον Γιάσμικο Βέλιτς.
ΓΕΝΙΚΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ: Παναθηναϊκός-Χάποελ Τελ Αβίβ 2-0 (19/10/06)
ΕΙΔΙΚΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: 1-2
ΔΗΛΩΣΗ: «Είναι μια πονεμένη ήττα. Η ομάδα μου προσπαθούσε συνεχώς. Ξεκινήσαμε με το γκολ και το πρώτο μέρος τελείωσε 1-1, όπου ήμασταν καλύτεροι. Στο δεύτερο μέρος προσπαθήσαμε, κάναμε πολλές ευκαιρίες, όμως μετά ήρθε το γκολ της ΑΕΚ από ένα κόρνερ και δεν μπορέσαμε στη συνέχεια να ανταποκριθούμε. Μας έλειψε η πίστη και η φυσική κατάσταση. Δεν είχαμε τις αντοχές και τις δυνάμεις να αντιδράσουμε μετά το δεύτερο τέρμα που δεχθήκαμε».
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Εφτά μήνες!
ΡΕΚΟΡ: 18-9-11

Η… ελληνική λύση!

Ο Νικόλας Πατέρας έκρινε πως κάτι έπρεπε να αλλάξει. Ίσως να ήταν η ήττα στο Καραϊσκάκη, ίσως η μέτρια αγωνιστική εικόνα του Παναθηναϊκού, ίσως και οι τεταμένες σχέσεις του Χενκ Τεν Κάτε με αρκετούς ποδοσφαιριστές. Αποφάσισε ξαφνικά να λύσει τη συνεργασία μαζί του και μέσα σε ελάχιστα 24ωρα είχε ανακοινώσει τον διάδοχό του. Ο Νίκος Νιόπλιας έπαιρνε το χρίσμα και για πρώτη φορά στην προπονητική του καριέρα αναλάμβανε σύλλογο. Το αποτέλεσμα στην πρώτη του σεζόν, δικαίωνε όσους συμμετείχαν σε αυτή την απόφαση.

Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το νταμπλ, απέκλεισε τη Ρόμα, αλλά υπήρχαν και μια-δυο «μαύρες τρύπες» στη σεζόν (π.χ. ήττα από Ολυμπιακό, αποκλεισμός από Σταντάρ) που περνούσαν πιο… χαλαρά λόγω της γενικότερης ευφορίας. Οι «μαύρες τρύπες» αυξήθηκαν στη δεύτερη σεζόν, οι καλές στιγμές μειώθηκαν, ο Νίκος Νιόπλιας έχασε τον έλεγχο και στις 15 Νοεμβρίου του 2010 έκλεισε ο κύκλος του στο τριφύλλι. Ο πρώτος κύκλος, τουλάχιστον. Ο Γιάτσεκ Γκμοχ ανέλαβε για ένα παιχνίδι, ο Ζεσουάλντο Φερέιρα προσλήφθηκε και η ιστορία συνεχίζεται…

ΑΝΕΛΑΒΕ: Στις 8 Δεκεμβρίου του 2009
ΔΙΑΔΕΧΤΗΚΕ: Τον Χενκ Τεν Κάτε
ΕΙΔΙΚΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ: Ηρακλής-Παναθηναϊκός (12/12/2009)
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: 0-1
ΔΗΛΩΣΗ: «Μου έδωσαν τη δυνατότητα να θυμηθώ ξανά τη χαρά που νιώθεις επιστρέφοντας σε ένα χώρο που υπηρέτησα 21 χρόνια και αναφέρομαι στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Μου έλειψαν πολύ αυτές οι στιγμές και θα κάνω ότι είναι δυνατόν για το σύλλογο αλλά και για μένα αφού θέλω να κρατηθώ σε αυτό το χώρο γιατί μου αρέσει πολύ».
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 11 μήνες
ΡΕΚΟΡ: 26-8-8 (19-3-5 και 7-5-3)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...