ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ !

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ !

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Το Campionato των εκπλήξεων!

Το Campionato των εκπλήξεων! (videos)
Αν ψάξουμε για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον φέτος, τότε αυτό είναι με διαφορά το ιταλικό. Το gazzetta.gr εξηγεί το γιατί. Μετά τις πρώτες 11 αγωνιστικές στο Καμπιονάτο γίνεται ένας πραγματικός χαμός, καθώς η 1η θέση με την 6η έχουν διαφορά μόλις έξι βαθμών και αυτό το σαββατοκύριακο παίζουν οι πρώτοι έξι μεταξύ τους! Ίντερ-Μίλαν, Γιουβέντους-Ρόμα, Λάτσιο-Νάπολι! Έτσι όπως είναι η βαθμολογία και με όλες τις ομάδες να χάνουν βαθμούς φέτος, με μία νίκη πας για Scudetto και με μία ήττα... μένεις εκτός τετράδας. Η λογική λέει ότι ο τίτλος θα καταλήξει στο Μιλάνο ή το Τορίνο, αλλά δεν αποκλείεται και η έκπληξη. Για την ακρίβεια, με βάση την παράδοση, αυτή είναι πολύ πιθανή.

Όπως έχει δείξει η ιστορία και αναλύουμε παρακάτω, τις σεζόν μετά από Μουντιάλ στην Ιταλία αρκετά συχνά έρχονται τα... πάνω-κάτω!

1962-63: Ιντερ
Μετά το Μουντιάλ του 1962, όπου η Ιταλία δεν έκανε τίποτα αξιοσημείωτο, η προσοχή στράφηκε στο Campionato όπου το φαβορί ήταν οι Μίλαν -ως κάτοχος του τίτλου- και Γιουβέντους. Η εξέλιξη της σεζόν, όμως, ήταν διαφορετική με την Ιντερ να παίρνει κεφάλι και να καταφέρνει να ανατρέψει όλα τα προγνωστικά, φτάνοντας στην κατάκτηση του τίτλου. Οι «νερατζούρι», με τον Χελένιο Χερέρα στον πάγκο, κατέκτησαν το πρώτο τους πρωτάθλημα επί προεδρίας Άντζελο Μοράτι, τερματίζοντας με 49 βαθμούς, αφήνοντας δεύτερη τη Γιουβέντους με 45 και τρίτη την Μίλαν με 43.

1978-79: Μίλαν
Τη σεζόν 1978-79, μετά το Μουντιάλ της Αργεντινής, το φαβορί για την κατάκτηση του Scudetto ήταν η Γιουβέντους. Η ομάδα του Τζιοβάνι Τραπατόνι είχε κατακτήσει δύο σερί χρονιές το πρωτάθλημα και ήθελε να κάνει το 3Χ3, έχοντας θεωρητικά την πιο δυνατή ομάδα. Η χρονιά, όμως, εξελίχθηκε με έναν περίεργο τρόπο, καθώς η Περούτζια κατάφερε να διεκδικήσει τον τίτλο, διατηρώντας το αήττητο μέχρι και το τέλος! Το πρωτάθλημα, όμως, πήγε στο Μιλάνο και συγκεκριμένα στη Μίλαν, που πανηγύρισε για πρώτη φορά μετά το... 1968, έχοντας για ηγέτη τον Τζιάνι Ριβέρα, που ήταν ο μόνος στο ρόστερ που είχε απομείνει από την ομάδα του '68. Οι «ροσονέρι» τερμάτισαν με 44 βαθμούς, με την Περούτζια να μαζεύει 41 και τη Γιουβέντους να έρχεται τρίτη με 37.

1982-83: Ρόμα
Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις έγινε τη σεζόν 1982-83. Η Ιταλία κατέκτησε το Μουντιάλ του 1982 έχοντας στη βασική 11άδας της οκτώ παίκτες της Γιουβέντους! Η «Μεγάλη Κυρία» ήταν η κάτοχος του Scudetto και ξεκίνησε τη νέα σεζόν έχοντας στη σύνθεση της οκτώ παγκόσμιους πρωταθλητές συν τους Πλατινί και Μπόνιεκ. Οι «μπιανκονέρι» ήταν το ακλόνητο φαβορί για να στεφθούν ξανά πρωταθλητές αλλά η έκπληξη ήρθε από την Ρόμα, που κατάφερε να τερματίσει στην πρώτη θέση με 43 βαθμούς, αφήνοντας δεύτερους τους Τορινέζους με 39, ενώ τρίτη ήταν η Ιντερ με 38.

1986-87: Νάπολι
Το Scudetto του 1986 κατέληξε στη Γιουβέντους, που ήταν το φαβορί και για τη σεζόν 1986-87, μετά το Μουντιάλ του Μεξικό. Για ακόμη μία φορά, όμως, μετά από Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ιταλία είχαμε έκπληξη! Και η ομάδα που την έκανε ήταν η Νάπολι του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Στην τρίτη του σεζόν στους «παρτενοπέι» και με φόρα από τα όργια που έκανε στο Μουντιάλ, ο Αργεντίνος σούπερ σταρ έκανε πράγματα και θαύματα στο Campionato οδηγώντας τη Νάπολι στο πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της, με 42 βαθμούς, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Γιούβε με 39 και στην τρίτη την Ιντερ με 38!

1990-91: Σαμπντόρια
Στο Μουντιάλ του 1990 η Ιταλία ως διοργανώτρια έφτασε μέχρι την 3η θέση. Αυτό, για τους γείτονες, ήταν μια (δυσάρεστη) έκπληξη. Δεν ήταν τίποτα, όμως, μπροστά σε αυτό που θα ακολουθούσε στο πρωτάθλημα τη σεζόν 1990-91. Η Sampd'oro («Σαμπ» από χρυσό), όπως έμεινε στην ιστορία της Σαμπντόρια εκείνης της σεζόν, έκανε ίσως τη μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών και με τους Μαντσίνι-Βιάλι να αλωνίζουν έφτασε στην κατάκτηση του πρώτου -και μοναδικού ως τώρα- Scudetto της ιστορίας της, συγκεντρώνοντας 51 βαθμούς έναντι των 46 που μάζεψαν οι Μίλαν και Ιντερ!

1994-95: Γιουβέντους
Έχοντας κατακτήσει τρία σερί πρωταθλήματα (1992, 1993, 1994), η Μίλαν ήταν το μεγάλο φαβορί και για αυτό της σεζόν 1994-95. Για ακόμη μία φορά μετά από Μουντιάλ, όμως, στα ιταλικά γήπεδα αποδείχθηκε κάτι άλλο. Η Γιουβέντους έμπαινε σε μια νέα εποχή με τον Μαρτσέλο Λίπι στον πάγκο και τον Ουμπέρτο Ανιέλι να ανακοινώνει την Τριάδα των Μότζι, Τζιράουντο, Μπέτεγκα. Η «Μεγάλη Κυρία» δεν υπολογιζόταν ως φαβορί για τον τίτλο αλλά από τον Ιανουάριο του 1995 κι έπειτα έκανε περίπατο, κατακτώντας το πρώτο Scudetto μετά το 1986 με 73 βαθμούς, με τις Λάτσιο και Πάρμα να ακολουθούν με 63.

1998-99: Μίλαν
Μετά το Μουντιάλ του 1998 το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου στην Ιταλία ήταν η Γιουβέντους, που είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα το 1997 και το 1998 ενώ μετρούσε και τρεις σερί τελικούς στο Champions League! Τα πράγματα, όμως, εξελίχθηκαν διαφορετικά από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι στη σεζόν 1998-99. Οι Τορινέζοι... κατέρρευσαν με πρωτοφανή τρόπο και τερνάτισαν στην 6η θέση, με τη μάχη για τον τίτλο να γίνεται ανάμεσα στα αουτσάιντερ Μίλαν και Λάτσιο. Αυτοί που τα κατάφεραν τελικά, στην τελευταία αγωνιστική, ήταν οι «ροσονέρι» που συγκέντρωσαν 70 βαθμούς, μόλις έναν περισσότερο από τους «λατσιάλι»!

2006-07: Ίντερ
Η πιο τρελή σεζόν στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου είναι αυτή μετά το Μουντιάλ του 2006, όπου η «σκουάντρα ατζούρα» θριάμβευσε! Τα όσα έγιναν με το Calciopoli είχαν ως αποτέλεσμα τον υποβιβασμό της Γιουβέντους στη Serie B καθώς και την αφαίρεση βαθμών από τις Μίλαν, Λάτσιο και Φιορεντίνα. Με τους δύο μεγαλύτερους αντιπάλους της εξουδετερωμένους, η Ιντερ είχε ορθάνοιχτο τον δρόμο για να κατακτήσει το πρώτο Scudetto μετά το... 1989 και τα κατάφερε συγκεντρώνοντας 97 βαθμούς (!), με τη Ρόμα να ακολουθεί με 75. Η έκπληξη, βέβαια, εκείνη τη σεζόν θα ήταν αν... το έχαναν και πάλι οι «νερατζούρι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...