ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ !

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ !

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΑΦΙΕΡΩΜΑ στο Κοπεγχάγη-ΠΑΟ

Με τη βοήθεια του Michael Cox και της Zonal Marking, το Sport24.gr αναλύει και σήμερα τον αγώνα του Παναθηναϊκού στο Τσάμπιονς Λιγκ και εκτιμά πως οι "πράσινοι" χρειάζονται φρέσκα πόδια και μυαλά για να σταθούν καλύτερα στη διοργάνωση στο μέλλον.

Η έλλειψη δημιουργικότητας στο κέντρο του γηπέδου, ο μεγάλος μέσος όρος ηλικίας, που αφαιρεί φρεσκάδα από το σύνολο, και η διαφορετική φιλοσοφία με την οποία αντιμετωπίζει τα παιχνίδια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι οι βασικές αιτίες της κακής πορείας του Παναθηναϊκού στο φετινό Champions League.

Αναλυτικά:

Ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα με 3-1 στην Κοπεγχάγη για το τελευταίο φετινό του ματς στο Champions League, ολοκληρώνοντας μια πολύ φτωχή πορεία στο θεσμό.

Η Κοπεγχάγη κράτησε την ίδια ενδεκάδα με το προηγούμενο παιχνίδι, όταν και είχε ηττηθεί με 1-0 στην έδρα της Ρούμπιν Καζάν. Παρατάχθηκε και πάλι με δυο στιβάδες των τεσσάρων παικτών σε άμυνα και κέντρο, έχοντας πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Ντάμε Ν'Ντόι τον Γιέσπερ Γκρόνκιερ, ο οποίος ήταν άλλωστε ο παίκτης κλειδί για την επικράτηση με 2-0 της Κοπεγχάγης στην πρώτη αναμέτρηση των δυο ομάδων στο ΟΑΚΑ.

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα επέλεξε το 4-2-3-1 σαν σχήμα, με τον Λουίς Γκαρσία να παίζει ψηλά, πίσω από τον Τζιμπρίλ Σισέ.

Οι αρχικές ενδεκάδες

Η χρήση του 4-2-3-1 σήμαινε πως οι δυο αντίπαλοι έπαιζαν ουσιαστικά με παρόμοια συστήματα. Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος και ο Στέργιος Μαρίνος οπισθοχωρούσαν στην ευθεία με τα δυο αμυντικά χαφ, κάτι που μεταφράζονταν στο ότι και ο Παναθηναϊκός αμύνονταν με δυο στιβάδες των τεσσάρων παικτών, καθώς ο Λουίς Γκαρσία απασχολούσε τα δύο αμυντικά χαφ της Κοπεγχάγης.

Αυτοί οι δυο παίκτες, ο Γουίλιαμ Κβιστ και ο Κλάουντεμιρ, είναι κλειδί για τον τρόπο παιχνιδιού της Κοπεγχάγης. Παίζουν με κοντινές εύκολες πάσες τη μπάλα μεταξύ τους και περιμένουν μια καθαρή ευκαιρία για να κάνουν μπαλιά μπροστά. Ο Παναθηναϊκός δεν τους περιόρισε επαρκώς, κάτι που σήμαινε πως η Κοπεγχάγη είχε τη δυνατότητα να κυριαρχήσει στην κατοχή και να μπορεί να ελέγχει το τέμπο της αναμέτρησης. Επιπρόσθετα μερικές εξαιρετικές διαγώνιες μπαλιές από τους δυο κεντρικούς χαφ στις πτέρυγες και τα επερχόμενα εξτρέμ ξεκίνησαν καλές επιθέσεις για τους γηπεδούχους.

Κάποια στιγμή ο Ζιλμπέρτο ανέβηκε στο γήπεδο και άρχισε να πιέζει τον Κλάουντεμιρ, ενώ ο Σιμάο έμεινε πιο πίσω και κινούνταν λίγο μπροστά από την αμυντική τετράδα. Αυτό όμως ήταν μάλλον το ανάποδο από αυτό που θα έπρεπε να συμβεί μιας και ο νεότερος και πιο ενεργητικός Σιμάο θα έπρεπε να είναι αυτός που θα ασκούσε την πίεση στα αντίπαλα χαφ και ο περισσότερο στατικός Ζιλμπέρτο θα έπρεπε να βρίσκεται μπροστά από την αμυντική τετράδα των πρασίνων.

Κακή κυκλοφορία

Ο Παναθηναϊκός ήταν σχετικά ακίνδυνος όταν έπαιρνε την κατοχή της μπάλας. Η κυκλοφορία από τους κεντρικούς αμυντικούς ήταν ένα πρόβλημα καθ' όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης. Ειδικά ο Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ έκανε πάρα πολλές μεγάλες μπαλιές προς το κέντρο κάτι που συνέβαλε στη γρήγορη απώλεια της κατοχής για τον Παναθηναϊκό. Βέβαια από την άλλη η έλειψη δημιουργικότητας στο κέντρο των φιλοξενούμενων, έδειχνε πως ίσως οι μεγάλες μπαλιές θα ήταν πιθανότατα και ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξουν κάποιες ευκαιρίες. Ο Τζιμπρίλ Σισέ έκανε ένα πολύ κακό ματς, έχασε και τις επτά διεκδικήσεις που έδωσε, αν και πρέπει να σημειωθεί ταυτόχρονα πως είχε την ελάχιστη βοήθεια από τους μέσους της ομάδας του.

Ο πίνακας με τις πάσες για τον Παναθηναϊκό δείχνει πως είχε δυσκολία να στείλει μπαλιές στην περιοχή της Κοπεγχάγης

Με τους μέσους της Κοπεγχάγης να είναι αρκετά οπισθοχωρημένοι και να δίνουν χώρο ο Παναθηναϊκός είχε την ευκαιρία να παίξει τη μπάλα πάνω από αυτούς και χρησιμοποιώντας τα τρεξίματα των επιθετικών του να φτάσει πίσω από την άμυνα των γηπεδούχων. Δυστυχώς όμως ούτε ο Ζιλμπέρτο, ούτε ο Σιμάο έχουν πραγματικά την ευχέρια να δώσουν τέτοιες πάσες. Μια καλή βαθιά μπαλιά του Μπουμσόνγκ εξελίχθηκε σε πολύ καλή ευκαιρία για τον Μαρίνο, του οποίου όμως το κόψιμο προς τον Σισέ δεν ήταν επιτυχημένο προκειμένου να δημιουργηθεί πραγματικός κίνδυνος.

Η Κοπεγχάγη πήρε το προβάδισμα ακριβώς στην επόμενη επίθεση. Φαίνεται να υπήρχε η στρατηγική να δοκιμαστεί ο Αλέξανδρος Τζόρβας με μακρινά σουτ, καθώς οι Δανοί επιχείρησαν οκτώ σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης. Το συγκεκριμένο, που έφερε το πρώτο γκολ για την Κοπεγχάγη ήρθε από το αριστερό εξτρέμ, Μάρτιν Βίνγκαρντ, περνώντας πάνω από τον Τζόρβα και καταλήγοντας στη γωνία της εστίας του Παναθηναϊκού.

Σωστή σκέψη, αλλά...

Στο ημίχρονο ο Φερέιρα επέλεξε να αλλάξει εντελώς το σύστημά του, μετατρέποντάς το σε 4-1-4-1. Για να το πετύχει αυτό έπρεπε να βγάλει έναν αμυντικό μέσο, τον Ζιλμπέρτο, ενώ έκανε αλλαγή και τον Χριστοδουλόπουλο ο οποίος προσέφερε λίγα στο διάστημα που αγωνίστηκε. Στο γήπεδο μπήκαν ο Σεμπαστιάν Λέτο στην αριστερή πτέρυγα και ο Σωτήρης Νίνης ο οποίος έπαιξε στην κεντροδεξιά πλευρά της επίθεσης.

Μετά το ημίχρονο ο Φερέιρα άλλαξε το σύστημα σε 4-1-4-1

Στη θεωρία αυτή η κίνηση ήταν απολύτως σωστή, αφού όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως ο Παναθηναϊκός είχε προβλήματα στο να κλείσει και να πιέσει τους Κβιστ και Κλάνουτεμιρ και συνεπώς βάζοντας παίκτες ψηλότερα στο γήπεδο προκειμένου να απασχολούν τα δυο αμυντικά χαφ της Κοπεγχάγης, ο Παναθηναϊκός κατάφερνε να αμύνεται καλύτερα στο κέντρο του γηπέδου.

Το παιχνίδι άνοιξε και ο Παναθηναϊκός είχε τέσσερις μεσοεπιθετικούς σε καλή θέση για να υποστηρίξουν τον Σισέ. Παρά ταύτα υπήρχε μικρή αλλαγή στο τέμπο, ίσως επειδή δεν διακυβεύονταν πολλά στην αναμέτρηση και έτσι η Κοπεγχάγη συνέχισε να κυριαρχεί στο γήπεδο. Το δεύτερο γκολ, το οποίο προήλθε από πέναλτι που έκανε ο Σπυρόπουλος στον Γκρόνκιερ και εκτέλεσε εύστοχα ο δεύτερος, έληξε ουσιαστικά το παιχνίδι.

Ο Λέτο και ο Λουίς Γκαρσία εναλλάσσονταν στα αριστερά, κάτι που κάποιες στιγμές έφερνε έλλειψη αμυντικής κάλυψης από τη συγκεκριμένη πτέρυγα, με το δεξί μπακ της Κοπεγχάγης, τον Ζντένεκ Πόσπεχ να εκμεταλλεύεται αυτά τα κενά και να εφορμεί στην επίθεση, προσθέτοντας μερικά μακρινά σουτ στο ενεργητικό του.

Τα υπόλοιπα τέρματα της αναμέτρησης ήταν απλά λάθη σε στημένες φάσεις. Αρχικά ο Σισέ ολοκλήρωσε μια κακή βραδιά κάνοντας μια κεφαλιά σε κόρνερ των γηπεδούχων που έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της δικής του ομάφας και στη συνέχεια ο Καντέ είδε το όνομά του να γράφεται στον πίνακα τον σκόρερ στο τέλος της αναμέτρησης. Ήταν μια βραδιά που ο Παναθηναϊκός θα ξεχάσει γρήγορα, τη στιγμή που η Κοπεγχάγη έγινε η πρώτη ομάδα από τη Δανία που κατάφερε να περάσει στη νοκ άουτ φάση του Champions League.

Ο Παναθηναϊκός παραχώρησε πολλα φάουλ στο αντίπαλο μισό του γηπέδου χάνοντας συχνά την κατοχή της μπάλας.

H πορεία του Παναθηναϊκού στο Champions League

Οι δυο βαθμοί σε έξι αγώνες δίνουν ανάγλυφα την εικόνα, όμως και τα μόλις δυο τέρματα σε αυτό το διάστημα είναι ένα ακόμα χειρότερο ρεκόρ. Μάλιστα αν σκεφτεί κανείς πως το γκολ του Γκοβού στο Καμπ Νου ήρθε στο 20ο λεπτό και του Καντέ στη Δανία ήρθε στο 90', υπήρξε μια περίοδος 520 λεπτών κατά την οποία ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να σκοράρει.

Αυτό είναι ένα σοκαριστικό ρεκόρ αν συνυπολογίσουμε το γεγονός πως οι πράσινοι έχουν ταλαντούχους (παρά τη μεγάλη τους ηλικία) επιθετικούς παίκτες, κάτι που επισημαίνει την έλλειψη δημιουργικότητας στη μεσσαία γραμμή. Όλη η ομάδα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για την αδυναμία να κερδίσει τη μπάλα ψηλά στο γήπεδο. Με το να κάθεσαι συνεχώς οπισθοχωρημένος και να προσπαθείς να κερδίσει τη μπάλα μόνο στο δικό σου ένα τρίτο του γηπέδου, θα έχεις πάντα να διανύσεις 60-70 μέτρα για να φτάσεις στην αντίπαλη ευθεία. Ο Παναθηναϊκός δεν δημιούργησε ούτε ένα γκολ σε έξι παιχνίδια παίζοντας σε ανοιχτό γήπεδο, ή με κάποια οργανωμένη επίθεση. Το γκολ εναντίων της Μπαρτσελόνα ήρθε μετά από ένα μακρινό βολέ, ενώ αυτό του Kαντέ στην Κοπεγχάγη ήρθε από στημένη φάση.

Ο πίνακας με τα κοψίματα δείχνει πως ο Παναθηναϊκός γενικά κέρδισε τη μπάλα περισσότερο στα άκρα.

Είναι δύσκολο για ομάδες σαν τον Παναθηναϊκό να αγωνίζονται στο Champions League. Από τη στιγμή που έχουν συνηθίσει να κυριαρχούν στις εγχώριες αναμετρήσεις, το να γυρνάνε την τακτική τους σε αμυντική αποκλειστικά για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, σημαίνει πως αναγκάζονται να παίξουν με τρόπο με τον οποίο δεν έχουν εξικοιωθεί και μάλιστα πρέπει να το κάνουν στο υψηλότερο και δυσκολότερο επίπεδο. Η Κοπεγχάγη παίζει καλά αμυντικά, αλλά πρέπει να τονιστεί πως παίζει αρκετά συντηρητικά και στο εγχώριο πρωτάθλημα με τους Κλάουντεμιρ και Κβιστ να παίζουν ιδιαίτερα οπισθοχωρημένοι.

Ίσως το αποφασιστικό για την αποτυχία του Παναθηναϊκού να ήταν φέτος τα πολύ άσχημα επίπεδα φυσικής κατάστασης. Η ομάδα που ξεκίνησε στο ματς με την Κοπεγχάγη είχε μέσο όρο ηλικίας τα 28.5 χρόνια και ήταν οι νεότεροι από τους πάικτες των πρασίνων που έδειξαν περισσότερη διάθεση και ενέργεια. Μια νέα γενιά παικτών φαίνεται απαραίτητη στον Παναθηναϊκό αν οι πράσινοι θέλουν να ξαναφήσουν το σημάδι τους στο Champions League στο μέλλον.

Πηγή sport24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...